Újdonság: ingyenes HPV-oltás fiúknak is, influenzaoltás a patikákban

18 éves korig a fiúk is ingyenesen kaphatják meg a HPV elleni védőoltást idén téltől az egészségügyi miniszter szerint. A tárcavezető bejelentette, az influenza elleni oltást a patikákban is beadathatja majd a páciens, ott, ahol a gyógyszerészeket kiképezik erre.

A 19 és 45 év közötti nők kompenzált áron, 50 százalékkal kevesebbért kaphatják meg a HPV-vakcinát, ha be akarják oltatni magukat, a fiúk pedig 18 éves korukig  ingyen részülhetnek az oltásban – jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön a Hogyan készüljünk fel az új járványszezonra? Influenza, vírus, tüdőgyulladás című konferencián, írja a Hotnews.ro.

Az egészségügyi miniszter szerint ez a lépés „nagymértékben növelni fogja a védőoltásokhoz való hozzáférést”, mivel „nagyon nagy az érdeklődés”.

Illusztráció | Fotó: Agerpres

Október 1-jétől az influenza elleni vakcina közvetlenül a gyógyszertárakban is beszerezhető a háziorvos által felírt recept alapján. Az egészségügyi miniszter úgy véli, hogy a gyógyszertárakban történő oltás nagymértékben csökkenti a bürokráciát.

„Orvosi recept alapján a rizikócsoportokba tartozók teljes egészében kompenzáltan ki tudják váltani (az influenza elleni oltóanyagot – szerk. megj.). Ez egy előrelépés. A gyógyszertárakban történő oltás rengeteg bürokráciát és problémát kiküszöbölhet ahhoz képest, amikor az Egészségügyi Minisztérium vásárolta meg az oltóanyagot, elküldte a közegészségügyi igazgatóságoknak, a háziorvosok pedig átvették a közegészségügyi igazgatóságoktól. Ez az egész körforgás megszűnt. Az ember kap egy receptet, elmegy a gyógyszertárba, kiváltja az influenza elleni vakcinát, és vagy visszamegy a háziorvosához, hogy beadassa, vagy megkapja az oltást azokban a gyógyszertárakban, amelyek csatlakoztak ehhez a programhoz, amely gyorsan bővülni fog, mivel a gyógyszerészek képzést kapnak az oltásról” – mondta el az egészségügyi miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?