Újabb szegénységi bizonyítvány: sok gyerek nélkülöz

Az Európai Unióban (EU) Romániában a legmagasabb az alacsony iskolai végzettségű családokból származó gyermekek aránya, akik anyagi nélkülözéssel szembesülnek – derül ki az Eurostat adataiból. Nálunk azokban a családokban, ahol egyik szülő legtöbb nyolc osztályt végzett, a gyerekek 85 százaléka tapasztalja meg a nélkülözést.

Ez az arány az európai Unióban 39 százalék, miközben a felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek mindössze 4 százaléka nélkülöz. A World Vision Románia Alapítvány tájékoztatása szerint, az Unió tíz országában az alacsony iskolai végzettségű háztartásokban élő gyermekek több mint fele tapasztalt anyagi nélkülözést. A legmagasabb arányt Romániában (85%), Bulgáriában (83%) és Magyarországon (78%) regisztrálták. Ezzel szemben a legalacsonyabb anyagi nélkülözési arányt Lengyelországban (9%), Németországban és Észtországban (egyaránt 16%) mérték azon gyermekek körében, akiknek szülei alacsony iskolai végzettségűek.

Illusztráció: Pexels


Az Eurostat meghatározása alapján súlyos anyagi deprivációnak minősül a gyerekek esetében, ha a következő tíz szükségletből legalább hármat nem engedhetnek meg maguknak: néhány új ruhadarab, két pár cipő, napi friss gyümölcs és zöldség, napi hús vagy hal, életkoruknak megfelelő könyvek, osztálykirándulás vagy egyéb nyaralás, megfelelő fűtés a lakásban, internet, játékok és egyéb eszközök a kikapcsolódáshoz.
A World Vision Románia által készített Cost of Education (az oktatás költsége) című tanulmány szerint egy személy jövedelme minden egyes elvégzett oktatási ciklus után megduplázódik, ami növeli a román államnak befizetett hozzájárulást is. Egy általános iskolai végzettséggel rendelkező személy évente átlagosan 10 363 lejjel járul hozzá a költségvetéshez. Ez az összeg a szakiskolát vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében 20 517 lejre emelkedik, az egyetemi vagy posztgraduális diplomával rendelkezők esetében pedig meghaladja a 40 000 lejt.
Az állam átlagosan mintegy 168 000 lejt költ minden egyes személy oktatására az óvodától az érettségi oklevél megszerzéséig. Ugyanakkor minden érettségizett polgártól az állam közel 1,45 millió lejt hajt be járulékok, adók és illetékek formájában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?