banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Új szakaszában a koalíciós válság: a járvány áldozatainak számát használják fegyverként a felek

FRISSÍTVE - Florin Cîțu pénteken felszólította az USR-PLUS társelnökét, Dan Barna miniszterelnök-helyettest, hozza nyilvánosságra, hogy volt-e tudomása a koronavírus okozta halálesetek száma körüli rendellenességekről.

A miniszterelnök az Emil Boc polgármester társaságában tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján reagált az általa leváltott USR-PLUS-os Vlad Voiculescu egészségügyi miniszternek arra a vádjára, miszerint eltérések vannak a halálesetek valós száma és a hatóságok által naponta jelentett adatok között.

Florin Cîțu emlékeztetett, hogy az egészségügyi minisztérium koordinálása Dan Barna kormányfőhelyettes hatáskörébe tartozik. „Nyilvánosan felszólítom, válaszoljon arra a kérdésre, hogy tudott-e ezekről a rendellenességekről, és intézkedett-e az orvoslásukról” – üzente a kormányfő az USR-PLUS politikusának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormányfő arra is felszólította Dan Barnát, hogy tisztázza a leváltott miniszter vádjait a „maffia által foglyul ejtett egészségügyi rendszerrel” kapcsolatban. „Arra kérem a miniszterelnök-helyettest, hogy mondja el a következő kormányülésen, mit tud erről a jelenségről. Eddig engem nem tájékoztatott az egészségügyi maffiáról és a visszaszorítására hozott intézkedéseiről sem” – jelentette ki a sajtótájékoztatón.

FRISSÍTÉS: A Kolozsváron elhangzottakra reagálva Dan Barna közölte: csütörtökön tájékoztatták az egészségügyi minisztériumból arról, hogy eltérések lehetnek a valós halálesetek száma és a hivatalosan jelentett adatot között. Az USR-PLUS társelnök azt állítja egy jegyzékben értesítette erről a miniszterelnököt, és beszélt a rendellenességekről a csütörtöki kormányülésen is.

Vlad Voiculescu azt is kijelentette – ironikusan – korábban a miniszterelnökről, hogy az „ország főepidemiológusának tartja magát”, döntéseikor nem veszi figyelembe az egészségügyi szakértők véleményét. Erre a kolozsvári sajtótájékoztatón Florin Cîțu úgy reagált: nem kommentál „ellenzéki” nyilatkozatokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszterelnök közölte, várja, hogy az USR-PLUS egy másik minisztert javasoljon a leváltott Vlad Voiculescu helyére, az egészségügyi tárca irányítása ugyanis a koalíciós szerződés szerint a pártszövetséget illeti meg. Hozzátette, azért bízta volna meg eredetileg az ügyvivői miniszteri teendők ellátásával Dan Barnát, mert az egészségügyért is felel a kormányban. „Dan Barna elhárította ezt a felelősséget, ezért elvállaltam én” – részletezte Cîțu.

Mint ismert, a tavaly decemberben, karácsony előtt beiktatott hárompárti koalíciós kormányban válságot okozott a az egészségügyi miniszter leváltása, az USR–PLUS kijelentette, hogy megvonja a politikai támogatást a miniszterelnöktől. A koalíció vezetői várhatóan hétfőn ülnek le tanácskozni a helyzet feloldásáról.

Megszólalt a halálesetek számának ügyében a PSD is

A kormánykoalíción belüli botrány is igazolja, hogy a hatóságok hazudtak az embereknek, és nem a valós járványügyi adatokra támaszkodva rendelték el korlátozásokat - véli a Szociáldemokrata Párt (PSD). A szociáldemokraták pénteki közleményükben hangsúlyozzák, igazuk volt a párt képviselőinek, amikor azt állították, hogy a jelenlegi kormány meghamisította a járványügyi adatokat.

"A koalícióban kirobbant botrány igazolja egyrészt azt, hogy a hatóságok hazudtak az embereknek, másrészt pedig azt, hogy a korlátozásokról szóló döntések nem a valós járványügyi adatokon alapultak, hanem pártérdekek mentén születtek" – fogalmaz pénteki közleményében a PSD.

A PSD állásfoglalása szerint jelen körülmények között az USR-PLUS-nak kötelessége megszavazni a PSD javaslatát a járványügyi adatokat kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozására. "Most alkalmuk van szorgalmazni az átláthatóságot, amelyre oly sokszor hivatkoztak" - nyomatékosítják.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?