Túl jól sikerült visszatelepítés: húsz év alatt 600-ra nőtt a háromszéki hódállomány

Kovászna megyében húsz évvel ezelőtt egy környezetvédelmi program keretében telepítették vissza a hódokat, miután a faj 1870-ebn óta kihalt a térségben. Néhány hódot Németországból telepítettek át Kovászna megyébe, és a visszatelepítés túl jól sikerült, ugyanis a hódok kedvező élőhelyet találtak, és jobban szaporodtak, mint azt várták.

Elszaporodtak a hódok | Illusztráció: PexelsMa már nincs olyan folyóvíz Háromszéken, ahol ne lennének jelen a hódok, amelyek sűrűn építik gátjaikat a folyóvizeken, és alagutakat ásnak az árvízvédelmi töltéseken – sorolta Ioan Ilaş, a Kovászna Megyei Vízügyi Hatóság igazgatója. Sajtótájékoztatóján elmondta: becsléseik szerint jelenleg mintegy 600 egyedet számlál a háromszéki hódpopuláció.

A vízügyi szakember felidézte, hogy az elmúlt években volt példa arra, hogy a hódok tevékenysége miatt az árvíz elöntötte a mezőgazdasági területeket, ezzel kárt okozva terményben. Előfordult, hogy a hódok által épített gátakat elsodorta a víz, és azok fennakadtak az első híd lábánál, elzárva a víz folyásának útját és áradást okoztak. Kirívó eset volt a nagyborosnyói, hogy egy méretes fa törzsét megrágták a hódok és az rádőlt a közelben lévő házra, komoly károkat okozva annak tetőszerkezetében – sorolta Ilaș.

A hód szigorúan védett állat, akárcsak a medve és a farkas, így semmilyen körülmények között nem lehet őket befogni vagy elűzni az élőhelyükről – hívta fel a figyelmet Ioan Ilaș. Hozzátette: az Országos Vízügyi Hatóságnak sikerült elérnie a Környezetvédelmi Minisztériumnál, hogy a hódok által okozott vészhelyzetben a vízügyi szakembereknek lehetőségük legyen gyorsan közbeavatkozni a települések védelmében és az árvizek megelőzése érdekében.Ioan Ilaş vízügyi igazgató | A szerző felvétele

A Kovászna megyei vízügyi szakember szerint régebben, ha azt észlelték, hogy a hódok által épített gátak veszélyeztetik a településeket és áradást okozhatnak, akkor napokig, akár hetekig kénytelenek voltak várni míg jóváhagyást kaptak a beavatkozásra, ez idő alatt viszont megtörténhetett a baj. Most már, ha hódok tevékenysége által okozott vészhelyzet történik, a környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség értesítésével azonnal be tudnak avatkozni a hódok által a folyóvizeken épített akadály eltávolítása érdekében. „Egyébként, nincs gond a hódokkal, nagyon intelligens állatok, van mit tanulnunk tőlük" – összegezte Ioan Ilaș.

Kapcsolódók

Kimaradt?