Visszatért az egykor őshonos hód a Duna-deltába (VIDEÓ)

Visszatértek a hódok a Duna-deltába – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezete szerint. A WWF Románia szerint több mint 200 éve nem élt szabadon hód a Duna-deltában, ám az idén sikerült egy hódcsaládot lencsevégre kapni Somova-Parches környékén.

A WWF Románia és a Rewilding Europe közös projektje a szabadon élő hódok feltérképezéséről idén áprilisban kezdődött, azóta öt infravörös kamerával monitorizálják az életterüket.

https://www.youtube.com/watch?v=rnTtFAsyoxs

A hódok visszatelepítését 1998-ban kezdeményezte a brassói Erdészeti Kutatóintézet az Olt, Maros és Ialomita folyók mentén. Tizenkét évvel később a hódok már maguktól, emberi beavatkozás nélkül vándoroltak a Duna-delta irányába. A természetes vándorlás beindulása a kutatók szerint azt jelzi, az őshonos állatok újra hódítják természetes életterüket.

https://www.youtube.com/watch?v=yZxLqTbnWas

Az európai hód (Castor fiber) szigorúan védett faj, a 19. század elején veszett ki a kontinens nagy részén, amikor a divatipar erőteljes vadászatába kezdett. Prémjét bundakészítésre használták, viszont az igen értékes hódzsírt, mint illatanyagot első sorban a parfümgyártásban használták fel, de az állat mirigyváladéka a gyógyszeripar és a gasztronómia egyik alapanyagát is képezi. 

https://www.youtube.com/watch?v=dRPUj9OZFHE

Kimaradt?