Továbbra is jelentős probléma a nők alulreprezentáltsága a politikában és a gazdaságban

A nők alulreprezentáltsága a politikai és gazdasági döntéshozatalban továbbra is jelentős probléma nem csupán Romániában, hanem más országokban is – jelentette ki Ramona Chiriac, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője a Professional Women's Network (PWN) Románia szerdai rendezvényén.

„A Világgazdasági Fórum elemzése szerint, ha a helyzet nem változik, a társadalmak természetes fejlődését figyelembe véve 131 évbe telik, mire ez az egyenlőtlenség megszűnik. Ezt természetesen elsősorban a társadalmaikban mélyen gyökerező sztereotípiák okozzák” – fogalmazott Chiriac A nők támogatása az üzleti életben és a társadalomban című konferencián, amelyet a PWNR az EB romániai képviseletével közösen szervezett.

Illusztráció: Agerpres

Az európai állampolgárok 44 százaléka 2023-ban még mindig úgy gondolta, hogy a nő legfontosabb szerepe gondoskodni a háztartásról és a családról. Ez a magyarázata annak, hogy a nők viselik ennek a fizetetlen, gyakran társadalmilag nem értékelt munkának a felelősségét, és sokszor választaniuk kell a karrier és a család között – tette hozzá Chiriac, akit az Agerpres idéz.

Megemlítette, hogy az EU folyamatosan a valódi egyenlőségen alapuló Unió kialakítására törekszik.

Ileana Botez, a PWN Románia elnöke beszédében kifejtette, hogy az általa vezetett civil szervezet a több mint 30 évvel ezelőtt létrehozott PWN Global nemzetközi hálózathoz tartozik, amelynek 18 országban vannak tagjai. Globális szinten több mint 3000 tagot számlál a szervezet. A PWN Románia büszke arra, hogy a tagjai számát tekintve a múlt év végén a második helyen állt a globális hálózatban – tette hozzá.

„A szervezet tagjainak 70 százaléka a vállalati szférában dolgozik, 30 százaléka pedig vállalkozó” – mutatott rá Ileana Botez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?