Tovább terjed az influenza, egy hét alatt 140 ezren betegedtek meg

Az elmúlt héten közel 140 ezer új akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában – közölte Alexandru Rafila a Digi24 péntek esti adásában.

Az egészségügyi miniszter szerint jelentősen megugrott az influenzás esetek száma, ugyanakkor emlékeztetett, 2020-ban olyan hét is volt, amikor összesen 170 ezer megbetegedést jelentettek.

Illusztráció: Adobe Stock

Rafila úgy fogalmazott: az idei vírusszezon körülbelül egy hónappal korábban kezdődött, mint más években. A jelentés szerint 25 haláleset történt a felső légúti fertőzések miatt, egyikük sem volt beoltva influenza ellen.

„A legdrámaibb eset egy 7 hónapos gyermeké volt, akinél sajnos a betegség olyan formája alakult ki, amely az életét követelte” – magyarázta. Szerinte még egy hétig az esetszámok növekedésére kell számítani, majd csökkenés várható. Rafila azt tanácsolja a lakosságnak, hogy vegyék fel az influenza elleni oltást.

Mint írtuk, az idei vírusszezon sokkal intenzívebb, mint más években, de valószínűleg korábban véget is ér – figyelmeztettek az orvosok és a szakemberek.  Főleg a kisgyermekeket érintik a felső légúti megbetegedések, a romániai gyermekorvosok szerint az elmúlt 10 év egyik legnagyobb megbetegedési hullámát okozhatja az EU-ban a vírusidény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?