Tömeges ételmérgezés: javul a 29 beteg állapota

Javul a murgeni-i pszichiátriai kórház ételmérgezéses tünetekkel kezelt 29 betegének állapota – jelentette ki csütörtökön az egészségügyi miniszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila a több mint 140 ágyas Vaslui megyei kórháznál történteket ismertette.

Illusztráció: Pexels

Elmondta, hogy néhány beteg már szerdára virradóra ételmérgezéses tüneteket mutatott, hasmenésük volt és hánytak. Három páciens állapota rohamosan romlott, és a szerdai nap folyamán meghaltak. Rafila szerint a minisztérium 18 óra 30 perc körül értesült a történtekről, és elrendelte a murgeni-i pszichiátriai kórház összes betegének kivizsgálását. Közülük végül 29-et utaltak be intenzív terápiás részleggel rendelkező kórházakba, és mindegyikük állapota javul – tette hozzá a miniszter.

Tájékoztatása szerint biológiai mintát vettek a betegektől és a kórházban elfogyasztott ételből, amit a iaşi-i törvényszéki orvostani intézetbe küldtek kivizsgálásra. Ezzel párhuzamosan az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzést tartott a murgeni-i kórházban és abban a kolostorban, ahonnan a gyanú szerint a mérgezéseket okozó ételek származtak, többek között biológiai mintát vettek azokból a halakból is, amelyekből ezek készültek. A vizsgálatok eredményei egyelőre nem ismertek – mondta Rafila.

A miniszter fontosnak nevezte a mérgezés forrásának megállapítását. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben a rendőrség is vizsgálódik. Megjegyezte azt is, hogy a Murgeni-ben történtek „nyilvánvalóan gondatlanság vagy bizonyos protokollok megsértése miatt” következtek be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?