Tombol a tél a Máramarosi-havasokban

Havazik és erős szél fúj az 1400 méteres magasságban lévő Borsai-hágón (Priszlop-hágó), a Máramaros megyét Suceava megyével összekötő 18-as országúton – közölte csütörtökön Dan Bucă, a Máramaros megyei katasztrófavédelmi bizottság szóvivője.

A hágón a szél sebessége eléri az 50 kilométert óránként, havas eső, havazás és sűrű köd nehezíti a közúti forgalmat. A Gutin-hegységben, a 900 méteren fekvő Gutin-hágónál hasonló a helyzet - számolt be a szóvivő.

Dan Bucă tájékoztatása szerint a megye összes fő- és mellékútjának nedves a burkolata, az alacsonyan fekvő vidékeken esik az eső, a hegyvidéken havas eső esik vagy hull a hó. A hegyvidéki utakat takarították, 57 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki a 18-as országúton, a két hágóban.

Fotó forrása: Máramaros megyei vészhelyzeti felügyelőség

Viharos szélre és hóviharokra figyelmeztetnek a meteorológusok

A szél erősödésére és hóviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai szolgálat a Déli-Kárpátok északi részére, illetve az erdélyi megyék 1700 méternél magasabban fekvő területeire.

Az egyik sárga jelzésű riasztás szerint csütörtökön 2 és 14 óra között a Déli-Kárpátokban és helyenként a Nyugati-Kárpátokban a szél sebessége az óránkénti 60–80 km/h-t, a magaslatokon pedig az óránkénti 100–120 kilométeres sebességet is elérheti. A Déli-Kárpátok északi részén hóviharok várhatók, a látótávolság csökken.

A másik sárga jelzésű riasztás szerint csütörtökön 14 órától péntek délig a hegyekben szél sebessége az óránkénti 70–90 kilométeres sebességet, 1700 méter fölött pedig az óránkénti 100–120 kilométeres sebességet is elérheti. Az erdélyi megyékben helyenként 55–70 km/h-es szélerősségre lehet számítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?