Téliesek az útviszonyok Székelyföld és Máramaros hegyvidékein, Gyilkostó-telepen szünetel az áram

Körülbelül száz háztartás maradt elektromos energia nélkül Gyilkostó üdülőtelepen a lehullott hó miatt. Téliesek az útviszonyok Máramaros és Beszterce-Naszód megye hegyvidéki útjain.

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szerint két transzformátorállomás működése szakadt meg az időjárási viszonyok miatt. Az áramszolgáltató szakemberei már dolgoznak a helyszínen a hiba elhárításán.

Hargita megye több magaslati régiójában havazott. Cătălin Romanescu, a csíkszeredai útügyi igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy az útkarbantartók letakarították és csúszásgátlóval szórták le az utakat Maroshévíz és Borszék (15-ös országút), Gyergyószentmiklós és Gyilkostó (12C országút), Csíkszereda és Gyimesfelsőlok (12-es országút), valamint Gyergyószentmiklós és Parajd között (13B országút, Bucsin-tető).

Téli körülmények között zajlik a közlekedés hétfőn a 18-as országúton, a Radnai-havasokban 1400 méter magasan fekvő Borsai-hágón (Prislop) is, ahol már több órája havazik – tájékoztatott a Máramaros Megyei Vészhelyzeti Bizottság szóvivője. Dan Bucă szerint a környéken már több órája havazik, három hókotró gépet is kiküldtek. A 160. és 181. kilométer közötti szakaszon eddig már 12 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki.

A szóvivő szerint a megye több más útján a sűrű köd akadályozza a forgalmat, a látótávolság ugyanis néhány szakaszon 100 méter alá csökkent.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Megállás nélkül havazik a hétvége óta a Beszterce-Naszód megyét Suceava megyével összekötő, 1201 méter magasan fekvő Borgói-hágón (Tihuţa) is, a 17-es országúton. Az útkarbantartó vállalat dolgozói öt munkagéppel szálltak ki a környékre, és már több tucat tonnányi csúszásgátló anyagot használtak el – nyilatkozta az Agerpresnek hétfőn Alexandru Slavita, a vállalat igazgatója.

Slavita szerint nem havazik nagyon sűrűn, de a hágó csúcsán, a 111-es kilométerszelvény környékén enyhe hóvihar is van, és várhatón hétfő este hat óráig még hullni fog a hó. Mindezek ellenére nincsenek fennakadások a forgalomban, mert a kotrógépek dolgoznak – szögezte le.

A Beszterce-Naszód megyei vízgazdálkodási vállalat képviselői szerint a hágón mindössze két centiméter lehet a hótakaró vastagsága.

Kapcsolódók

Kimaradt?