Tőkés László szerint az RMDSZ-nek elégtételt kell kérnie Ludovic Orbantól magyarellenes kijelentése miatt

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke állásfoglalásában leszögezte: Ludovic Orbannak a Székelyföld etnikai összetételének megváltoztatásáról szóló nyilatkozatát nem szabad lekicsinyelni, merő „kampányfogásnak”, „választási trükknek” vagy „buta és átgondolatlan” mondanivalónak tartani. Szerinte Orban hadüzenetszámba menő magyarellenes szavait halálosan komolyan kell venni, az RMDSZ-nek pedig elégtételt kell kérnie, elfogadhatatlan nyilatkozata visszavonását követelnie liberális szövetségesétől.

„Okkal és joggal várhatnák el az erdélyi szászok, hogy korábbi elöljárójuk, Klaus Iohannis, a Német Demokrata Fórum volt elnöke ne üresen hangzó, fesztív nyilatkozatokban magasztalja a román–német együttélést, hanem inkább az egykor 800 ezerre rúgó, mára már azonban szinte a teljes kipusztulás határára jutott nemzeti közössége tragikus sorsát fájlalná, akiket a román nacionálkommunisták, elsőrenden pedig az őket Németországnak kiárusító Ceaușescu diktátor juttatott erre a szomorú végre” – kezdi csütörtök délután kiadott állásfoglalását Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Tőkés László állásfoglalásban ragált Ludovic Orban magyarellenes kijelentésére | Fotó: a politikus sajtóirodája

A volt EP-képviselő így folytatja: „Mi, erdélyi magyarok is okkal és joggal várhatnánk el, hogy magyar származású volt miniszterelnökünk, Ludovic Orban (Lajos) ne a Ceaușescu-féle asszimilációs politika posztkommunista zászlóvivőjeként járja Székelyföldet, és székely eredetét megtagadva, a román Képviselőház illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként ne a hírhedt Securitate magyarellenes misszióját folytassa, az annak kötelékébe tartozott néhai édesapja örökségeképpen.”

Románia „eme két főméltósága” német, illetve magyar voltukra románabbak a született románoknál. Legutóbb is ennek lehettünk tanúi Ludovic Orban esetében, aki Csíkszeredában, Székelyföld szívében nem kevesebbre, mint arra buzdította Hargita megyei „pártaktíváját”, hogy a térség gazdasági potenciáljának fejlesztése révén annak etnikai összetételét is igyekezzenek megváltoztatni, vagyis Székelyföldet elrománosítani, emlékeztet Tőkés László.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnöksége felháborítónak tartja Ludovic Orban minősíthetetlen nyilatkozatát, amely a diktatúra legsötétebb éveit idézi” – szögezte le a volt EP-képviselő.

A legerősebb kormányerőnek számító Nemzeti Liberális Párt elnökének idézett megnyilatkozását semmiképpen sem szabad lekicsinyelni, merő „kampányfogásnak”, „választási trükknek” vagy „buta és átgondolatlan” mondanivalónak tartani. „Éppen ellenkezőleg, Ludovic Orban hadüzenetszámba menő magyarellenes szavait halálosan komolyan kell vennünk, mint amelyek Erdély, különösképpen pedig a tömbmagyar Székelyföld etnikai összetételének a több mint száz esztendeje tartó mesterséges megváltoztatásának a nacionalista programját elevenítik fel és hirdetik meg újra” – nyomatékosítja Tőkés László. Szerinte az RMDSZ-nek elégtételt kell kérnie, elfogadhatatlan nyilatkozata visszavonását követelnie liberális szövetségesétől.

Az EMNT előző években benyújtott árnyékjelentéseiben többször felhívta a figyelmet arra, hogy Románia a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménybe foglaltakat számos esetben megszegte, súlyosan megsértette a romániai magyar nemzeti közösségek jogait. „Ennek megfelelően, Ludovic Orban példátlan hungarofób megnyilatkozása önmagában is arra késztet, hogy a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó testületénél, illetve az Európa Tanács illetékes fórumain panaszt tegyünk” – olvasható az állásfoglalásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?