Többezer állást hirdettek meg a közszférában a létszámstop előtt

Aktívak voltak az állami alkalmazók áprilisban, több mint háromezer állásra hirdettek versenyvizsgát.


A tavaly év végi bejelentés után, miszerint 90 000 üres álláshelyet szabadítanak fel a
közszférában, idén májusban eldöntötték, hogy az év végéig befagyasztják a közintézményekben a munkaerő-felvételt. Úgy tűnik tehát, hogy április volt az utolsó olyan hónap, amikor a közszférában a meghirdetett új munkahelyek száma meghaladta a háromezret. Összevetve, idén januártól áprilisáig mintegy 10 000 állás állt rendelkezésre az állami intézményekben.

Fotó: Pexels

„Az állásbefagyasztás
okról szóló intézkedés célja a költségvetési hiány csökkentése, de nem vonatkozik az oktatásban és az egészségügyben történő alkalmazásokra, ahol jelentős a munkaerőigény. Valójában az egészségügyi rendszer az év eleje óta és eddig is az egyik legnagyobb munkaadó, és valószínű, hogy ez nem fog változni, mivel kiadtak egy memorandumot, amely előírja, hogy erre az ágazatra nem vonatkozik a létszámstop" – mondta Roxana Drăghici, az eJobs Románia értékesítési vezetője.
Az összes állásajánlat mintegy 20
százalékát orvosok, ápolók és egészségügyi asszisztensek számára írták ki – derül ki az eJobs.ro által kifejlesztett jobradar24.ro adataiból. A hirdetések 11 százaléka munkásoknak, 6,5 százaléka gondozóknak és 5,3 százaléka referenseknek szól. Áprilisban a legkevésbé keresettek a technikusok, az ácsok, a masszőrök, a lakatosok és a vízügyi mérnökök voltak.
Összességében több mint 90
százalékban végrehajtói, és mintegy 5 százalékban vezetői pozíciókra kerestek jelölteket. A helyi közintézmények 1745, az önkormányzatok 410, a megyei intézmények 360, az országos intézmények pedig valamivel több mint 200 állást hirdettek meg. A legkevesebbet, áprilisban, a megyei tanácsok, a kormány és a regionális minisztériumok és intézmények alkalmaztak. Ugyanakkor a katonai egységeknél 173 álláshely volt betöltetlen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?