Többet költöttek idén a Hargita megyei utakra

Idei utolsó tanácsülését tartotta meg a Hargita megyei önkormányzati képviselőtestület kedden. Az online ülésen a megyei utak beruházásainak számláira szavazott meg összegeket a közgyűlés.

A keddi tanácsülésen hozott döntések értelmében egymillió lejt utalnak a gyergyóalfalvi járda, a Hargitafürdői út, valamint az Etéd–Maros megye határa közötti megyei beruházás számláinak kifizetésére. Emellett másfél millió lejt hívtak le a hitelkeretből a Hargita megye déli részén elkezdődött megyei utak építésére.

Az ülésen a jövő évi költségvetést is előrevetítették. Mint azt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bemutatta: 2015-ben 14 millió lej volt a megyei utak beruházására fordított összeg, év végén pedig többlet összeggel is rendelkezett a költségvetés. Mint fogalmazott, „nem tehetetlenségről volt szó, hanem közönyről”. Ezzel szemben az idei évben 86 millió lej a megyei utak beruházására szánt összeg, jövőre pedig, a már megkötött szerződések szerint 120 millió lejre is rúghat ez az összeg – emelte ki az elnök.

Mint mondta, ennek fényében a megyei utak beruházásait kormányzati támogatás nélkül nem lehet kivitelezni, ezért fontos az RMDSZ kezdeményezte Anghel Saligny-program. A programba Hargita Megye Tanácsa 14 megyei útszakasz felújítására töltött fel már támogatási igénylést. Januárban elfogadhatja a testület a megyei költségvetést, amely elég szoros lesz, tekintve a beruházásokat és a különböző tagdíjak, alintézmények költségvetéseinek növelésére szűkösek lesznek a lehetőségek.Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A tanácsülést követően Borboly Csaba közösségi oldalán számolt be a megyei besorolású utakon végzett hótalanítási munkákról is. Mint elmondta minden reggel az első busz indulása előtt illetve este járják végig a járművek az adott útszakaszt. Emellett erős havazáskor vagy jegesedéskor pedig igény szerint többször is megteszik ezt. A járművek, ha útnak indulnak vagy hóekéznek vagy szórnak, sosem járnak üresen. A politikus kiemelte: várják a bejelentéseket, amennyiben fennakadást észlelnek a megyei besorolású utakon a telikarbantartas@hargitamegye.ro e-mail címen, vagy a 0266/207–704-es telefonszámon.

Borboly Csaba felkérésére a brassói székhelyű regionális út- és hídügyi igazgatóság (DRDP) szóvivője, Elekes Róbert is beszámolt az intézmény Hargita megyei tevékenységéről. Mint elmondta: az igazgatóság 12 telephellyel rendelkezik a megyében és 42 munkagéppel biztosítja az utak téli takarítását, csúszásmentesítését. Ez a szám vészhelyzet esetében növelhető – tette hozzá. Az intézmény több mint 400 kilométer országutat adminisztrál Hargita megyében, hangzott el. A szóvivő felhívta a figyelmet az utakon a téli körülményekhez való alkalmazkodásra és a körültekintő közlekedésre.

Kapcsolódók

Kimaradt?