Több száz hajó várakozik a Duna alacsony vízállása miatt

Több száz hajó várakozik a Duna román-bolgár szakaszán az alacsony vízállás miatt, közölte hétfőn a BTA bolgár hírügynökséggel Ivan Zhekov, a Ruse-i folyófelügyeleti hatóság vezetője az Agerpres szerint.

A Duna román-bolgár szakaszának 20 olyan pontja van, amely nehezíti a hajózást. A bolgár Belene- és Batin-szigetnél a legalacsonyabb a vízállás, nem nagyobb 1,3 méternél. Zhekov szerint a helyzet a Duna más országokhoz tartozó szakaszain is hasonló.Fotó: Agerpres

Ilyen körülmények között a román-bolgár szakaszon kizárólag könnyű rakományt szállító vagy rakomány nélküli hajók közlekedhetnek, tengerjáró hajók nem.

Az elöljáró szerint 2003-ban és 2018-ban is hasonló helyzet alakult ki az alacsony vízállás miatt, idén azonban túl korán kezdődött a szárazság, így 2022 valószínűleg különösen rossz év lesz a folyami hajózás szempontjából. Zhekov elmondta, hogy eddig egyetlen hajó sem futott zátonyra, a kapitányok ugyanis nem indulnak útnak a vízszint emelkedése előtt, a várakozás azonban veszteséggel jár a cégeknek.

A Duna vízszintje Rusenál mindössze 52 cm az abszolút 0 pont felett, a következő napokban pedig várhatóan további 3 cm-el csökken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?