Maros megye: több ezer hektárnyi termés mehet tönkre a szárazság miatt

Maros megyében több ezer hektárnyi termés fog tönkremenni, ha rövid időn belül nem lesz számottevő mennyiségű csapadék – állítja Ileana Gușatu, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

Az intézmény tájékoztatása szerint az ősszel vetett növények, a búza, az árpa és más gabonafélék esetében nincsenek komoly gondok a megyében, de a szárazság miatt a tavaszi vetemények esetében számos probléma merült fel.

Ha körülbelül egy héten belül nem lesz eső, akár több ezer hektár termés tönkremehet, és a kormány segítségére lesz szükség – jelentette ki Ileana Gușatu.

Fotó: Agerpres

„Húsz százalékkal csökkent az árpatermés, a csökkenés a szójatermés esetében a legerősebb. Az is megtörténhet, hogy a termelés mennyisége nem lesz elegendő ahhoz, hogy a termelők felvegyék a Maros Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Igazgatóságtól a támogatásokat, hiszen hektáronként 1200 kilogrammot kéne termelni az előírt feltételek teljesítéséhez” – magyarázta.

Hozzátette: „Megyeszerte bizottságokat kellene felállítani és kivizsgálni minden régiót, hogy hol lehetséges ezen feltételek teljesítése. A kukoricatermésben húsz százalékos csökkenés várható a tavalyi évhez viszonyítva, a dohánytermesztésben pedig akár negyven százalékos csökkenéssel is számolhatnak” – részletezte a szakember.

Ha tíz napon belül nem lesz jelentős mennyiségű csapadék, akár 70 százalékkal is csökkenhet a mezőgazdasági termelés, ez pedig az állattenyésztéssel foglalkozó gazdákra is komoly hatással lesz.  A támogatásokkal kapcsolatban egy helyi sertéstenyésztő, Ioan Pop – aki évente 15 ezer sertést tenyészt – kijelentette, a támogatás, amiben részesülhet nem elegendő a veszteségek fedezésére. Mint fogalmazott, egy sertésre kiszámítva körülbelül 70 lej támogatást kaphat az államtól, miközben az egy sertésre kiszámított veszteségei elérhetik a 300 lejt is. Hozzátette, a gabonatermés jelentős csökkenése és a költségek jelentős növekedése miatt idén csaknem 30 százalékos veszteséggel számol.

A mezőgazdasági minisztérium által közvitára bocsátott törvénytervezet szerint minden gazda, aki gyümölcsössel és szőlőültetvénnyel rendelkezik, 35 ezer eurós támogatásra jogosult, a sertés- és baromfitenyésztők 150 ezer euró támogatásban részesülhetnek. Eszerint Maros megyében húsz sertés- és baromfitenyésztő kaphat állami támogatást. Ugyanakkor csaknem 1900 gyümölcsössel rendelkező gazda, illetve 180 szőlőtermesztő jogosult a támogatásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?