Több mint 150 éves időkapszulát találtak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban szerdán rábukkantak egy több mint 150 éves időkapszulára, amit az iskola vezetősége és a város elöljárói, múzeumi szakemberek segítségével kinyitottak.

Sztakics Éva az éppen felújítás alatt lévő Székely Mikó Kollégium igazgatója arról számolt be, hogy Csikós Júlia könyvtárőr hívta fel a figyelmet, hogy a rangos sepsiszentgyörgyi tanintézmény alapítói vélhetően egy időkapszulát helyeztek el a tanintézmény alapjába.

Csikós Júlia előzőleg dokumentálta a Székely Mikó Kollégium létesítését és fennállását. A korabeli leírások szerint a Sepsiszentgyörgyi Református Tanoda 1855-től 1870-ig terjedő történetének rövid kézirati vázlatát, a tanítók és tanulók kimutatását és az alapkőletétel alkalmából ajándékozott pénzdarabokat helyezték el több mint 150 évvel ezelőtt, 1870. június 27-én az időkapszulában.

Fotó: Antal Árpád | Facebook

Értesítették a Kovászna megyei Műemlékvédelmi Hivatalt, amely engedélyt adott a Székely Nemzeti Múzeum szakembereinek az időkapszula feltárására, amire szerdán délután került sor. A megrozsdásodott fémdobozban elhelyezett korabeli dokumentumokból és tárgyakból sajnálatos módon mára csak papírfoszlányok és a pénzérmék maradtak fenn. Ezeket a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkatársai restaurálják majd az iskola szeretné azokat saját múzeumtermében kiállítani.

Fotó: Antal Árpád | Facebook

Antal Árpád polgármester az időkapszula megtalálását és kibontását történelmi pillanatnak nevezte, amely lehetőséget ad, hogy 150 év után megtudjuk, mit akartak ránk hagyni a Székely Mikó Kollégium alapítói és ebből tanulva mi is üzenjünk az utókornak. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint fontos, hogy tudjunk tanulni abból amit gondoltak 150 évvel ezelőtt és mi is üzenjünk azoknak, akik majd 100-150 év múlva kinyitják azokat az időkapszulákat, amelyeket most a Székely Mikó Kollégium épületének felújítása során fognak elhelyezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?