Tizenhárom százalékos nyugdíjemelést kértek a fővárosban tüntető érdekvédelmi szervezetek

A kormány épülete előtt tüntettek pénteken három nyugdíjas-szakszervezet képviselői, a nyugdíjak 13 százalékkal történő emelését kérve. Követelésüket az árak robbanásszerű növekedésével indokolják.

A kép egy korábbi nyugdíjastiltakozáson készült | Fotó: AgerpresA Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Preda Nedelcu az Agerpresnek úgy nyilatkozott: azért vonultak utcára, mert többszöri próbálkozásaik ellenére sem a miniszterelnök, sem a munkaügyi miniszter nem fogadta őket. A tüntetők kérték, hogy szeptemberig emeljék a nyugdíjakat 13 százalékkal. Ezt a nélkülözhetetlen alapélelmiszereket is érintő „példátlan” áremelkedések teszik indokolttá – mondta Nedelcu.

Ugyanakkor tiltakoztak a társadalombiztosítási járulékok 5 százalékkal való csökkentése ellen, amit Florin Cîţu liberális pártelnök szorgalmazott. Úgy vélték, ez „katasztrofális” hatással lenne az állami nyugdíjalapra, amelyből járandóságaikat fizetik. Emellett kérték a nyugdíjrendszer második pillérét képező kötelező magánnyugdíjalapok felszámolását. „Európában – a volt kommunista országokat leszámítva, amelyekre a Nemzetközi Valutaalap rákényszerítette ezt a pillért – nincs ilyen. Miért nem létezik Németországban, Franciaországban, Olaszországban vagy az Egyesült Királyságban? Magyarország és Lengyelország miért szüntette meg négy év után?” – tette fel a kérdést Nedelcu.

A nyugdíjasok további követelése, hogy emeljék az európai átlagnak megfelelő 11 százalékra a nyugdíjakra fordítható GDP-részesedést, amely jelenleg az uniós országok közül Romániában és Bulgáriában a legkisebb.

Kapcsolódók

Kimaradt?