Tíz tonnányi segélyt szállítottak Szatmárnémetiből Kárpátaljára

A szerző felvételeA szatmárnémeti székhelyű Hans Lindner Alapítvány az elmúlt napokban jelentős mennyiségű segélyt szállított Ukrajnába.

December 19-én, 20-án és 21-én összesen négy szállítmányt, mintegy tíz tonnányi segélyt juttattak el Kárpátaljára a Hans Lindner Alapítvány önkéntesei: tartós alapélelmiszereket, ruhaneműket, ágyneműket, takarókat, meleg ruhákat, kisbaba- és gyermekholmikat, édességeket, lekvárt és szörpöket, mézet, áramfejlesztő generátort, edényeket, bográcsot, okostelefonokat, táblagépeket, külső akkumulátorokat, nagy teljesítményű elektromos húsdarálót.

Nagy segítségükre volt ebben a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány és a munkácsi Szent István Katolikus Líceum, akik beazonosították a rászoruló személyeket, közösségeket, menekültek ideiglenes otthonait, segítettek a határon való át- és kiszállításban.

Az áramfejlesztő generátort a szolyvai gyermekotthonba juttatták el, ahol a gyermekek ujjongással, örömmel és hatalmas mosollyal fogadták az adományokat. Az áramfejlesztő különösen értékes most Ukrajnában, hiszen a városokban, falvakban a nap túlnyomó részében és éjszaka sincs áram, a gyertya lángja világítja be a sötét szobákat, lakásokat. Az áram hiánya mellett a helyzetet nehezíti, hogy gyakran szünetel a víz- és távhőszolgáltatás, az emberek, intézmények alkalmi megoldásokkal igyekeznek ezeket orvosolni - a főzés például szabadban, nyílt tűzön zajlik.

Az elektromos áram előállítására használt eszközök iránt egyébként a határ mentén is nagyon nagy a kereslet, Szatmár megyében például szinte lehetetlen ilyen berendezéseket vásárolni – mindeniket Ukrajnából érkezők veszik meg és viszik oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az orosz-ukrán válság kirobbanásakor meglehetősen nagy volt az adakozási kedv, az emberek szinte sorban álltak, hogy leadhassák a segítséget, ám ahogy azt a jótékonysági szervezetek sejtették, az idővel az adakozási kedv is jelentősen alábbhagyott, pedig most még nagyobb szükség lenne a segítségre.

Kapcsolódók

Kimaradt?