Tiltakozás: a diákverő tanár elbocsátását követeli a Kovászna megyei Diáktanács

A Kovászna megyei Diáktanács elégedetlen a torjai Kicsi Antal Általános Iskola fegyelmi bizottságának döntésével és kiábrándítónak tartja, hogy tovább taníthat a négy tanulót fizikailag bántalmazó történelemtanár. Marian Calcea, a Kovászna megyei Diáktanács elnöke – aki az Országos Diáktanács alelnöke is – hétfői közleményében tiltakozó akciókat helyezett kilátásba és beszámolt arról, hogy az oktatási minisztériumhoz és a tanfelügyelőséghez fordultak panasszal az ügyben.

Marian Calcea kifejtette: az általa vezetett szervezet kiábrándítónak tartja, hogy a torjai iskola fegyelmi bizottsága ugyan vétkesnek találta a pedagógust, ám mindössze annyi a büntetése, hogy két évig nem iratkozhat be fokozati vizsgára, nem vehet részt doktori képzésen és nem pályázhat vezető tisztségre. A háromszéki diáktanács felhívja a figyelmet, hogy a 39 éves tanár is elismerte, hogy 4 tanulót bántalmazott és emlékeztetnek, hogy az igazságügyi orvosszakértő szerint egy 12 éves gyermeknek 4 napos orvosi ellátásra volt szüksége.

Illusztráció: Pexels

„Nem ülhetünk tétlenül, ezért a háromszéki diákszervezet az Országos Diáktanácson keresztül panasszal fordult az ügyben az oktatási minisztériumhoz. Emellett arra kértük a Kovászna megyei Tanfelügyelőség Etikai Bizottságát, hogy sürgősen fogalmazzák meg álláspontjukat. Talán ezen álláspontok alapján ráébredünk a valóságra”, így fogalmaz közleményében a Kovászna megyei Diáktanács. Marian Calcea ugyanakkor leszögezte: jelenleg a tanügyminisztérium hivatalos válaszára várnak, de kilátásba helyezik a diáktiltakozások lehetőségét is.

Mint arról beszámoltunk, a torjai iskola diákverő tanára ellen meghozott döntésről Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő múlt héten úgy nyilatkozott: a torjai iskola vezetőtanácsa illetékes dönteni, hogy a tanügyi törvény által előírt szankciók közül melyiket alkalmazza és az általuk megszabott büntetésnél súlyosabb az lett volna, ha felbontják a munkaszerződését. Kiss Imre szerint a tanfelügyelőségnek nincs joga kiértékelni és felülbírálni az iskolai vezetőtanács döntését, ezt abban az esetben tehetné meg, ha a megbüntetett tanár fellebbez, ám ez nem történt meg. Kiss Imre ugyanakkor leszögezte: konfliktusos helyzetekben a bántalmazás nem megoldás, hanem beszélni kell a diákokkal és szülőkkel. Hozzátartozik a pedagógusi hivatáshoz, hogy el kell érni és meg kell tartani a kölcsönös tiszteletet!

Az ügy megosztja Torja község lakóit és a közvéleményt, ugyanis egyesek szidják, mások védelmezik az érintett tanárt. A felső-háromszéki nagyközségben senki nem tagadta, hogy az érintett pedagógus korábban is veréssel fegyelmezte diákjait, de védelmezői szerint a tanár köztiszteletnek örvend a faluban és nem kellene derékba törni a pályafutását. Ugyanakkor a fegyelmi bizottság tanácskozása idején élőláncot is vontak az iskola köré és aláírást gyűjtöttek az érintett védelmében. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?