Testületileg felmondtak a konstancai DNA ügyészei

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter is reagált arra, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) konstancai területi irodájának ügyészei csoportosan felmondtak, miután Mihai Stanciu, a konstancai ügyészség korábbi vezetőjét delegálták a területi szolgálat élére: „Egy ügyésznek nem a főnökhöz, hanem az intézményhez kell lojálisnak lennie”, mondta a miniszter.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) konstancai területi irodájának ügyészei csoportosan felmondtak, miután Marius Voineag főügyész Mihai Stanciu ügyészt, a Konstanca Megyei Ügyészség korábbi vezetőjét delegálta a DNA területi szolgálatának élére – írja a G4Media és az Info Sud-Est forrásokra hivatkozva.

Fotó: Agerpres

Mihai Stanciu helyben arról ismert, hogy 2014-ben Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, illetve más polgármesterek és intézményvezetők ellen emelt vádat, jelenleg pedig többek között Theodosie ortodox érsek és Vergil Chitac konstancai polgármester ellen nyomoz.

Igazságügyi források szerint a DNA-t elhagyó ügyészek a konstancai városi bíróság melletti ügyészségen fognak dolgozni, ahol nagy az ügyészhiány.

Az ügyészek azért mondtak fel testületileg, mert nem konzultáltak velük felettesükkinevezéséről, és nem élveztek elsőbbséget az új DNA-főnök kinevezésekor. Szerintük ez a hozzáállás egyben a tiltakozás egy formája is, mondták a források.

Alina Gorghiu igazságügyminiszter szerdán Kolozsváron kijelentette, azt szeretné, ha az ilyen helyzetek „a jövőben nem ismétlődnének meg”, mert „az intézményt érintik, és az intézménynek a következetesség és komolyság üzenetét kell közvetítenie”.

„Az ügyésznek nem a főnökéhez, hanem az intézményhez kell hűségesnek lennie” – jelentette ki Gorghiu. Közölte azt is, egyeztetett a DNA vezetőjével, Marius Voineaggal, aki azt mondta, nem lesz fennakadás a konstancai területi iroda működésében, találnak megfelelő embereket, akiket oda delegálhatnak, vagy végső esetben a központi ügyészség átveszi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?