Visszatérő vendég a DNA a háromszéki prefektúrán: villanykapcsolókat számol az ügyészség

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) még nem emelt vádat senki ellen azután, hogy januárban lerohanták a háromszéki prefektúrát és Ráduly István prefektus otthonát. A nyomozás viszont folytatódik, az elmúlt időszakban a vádhatóság dolgozói többször is visszatértek a Kovászna megyei prefektúrára, ahol megszámolták és lefotózták a villanykapcsolókat és dugaszokat, számolt be Ráduly István.Fotó: Ráduly István Facebook oldala A háromszéki prefektus sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre elmondta: a januári házkutatás után - amikor lefoglalták a prefektúra épületének és villanyhálózatának felújításáról és egy külterület visszaszolgáltatásáról szóló dokumentumokat – többször is visszatértek a kormányhivatalba a korrupcióellenes ügyészek, megszámolták és lefotózták az épületben lévő villanykapcsolókat és dugaszokat.

A prefektus jelenlétében olvasták el személyes dokumentumai tartalmát

Két hete Ráduly Istvánt behívták a DNA brassói irodájába, ahol elmondása szerint két és fél napot töltött el, ugyanis a szabály szerint a prefektustól korábban lefoglalt adathordozók tartalmát csak az érintett jelenlétében lehet megnyitni és elolvasni. A prefektus szerint több ezer dokuumentum van az adathordozóin, amit az ügyészek engedélyével lemásoltak. Elmondása szerint nincs rejtegetni valója, meggyőződése, hogy a vizsgált ügyekben jóhiszeműen és szakszerűen jártak el.Ráduly István | Fotó: Kocsis B. János Ráduly István arról is beszámolt, hogy kérdésére a korrupcióellenes ügyészség azt mondta: a vizsgált ügyekben senkit nem vádolnak, úgynevezett in rem eljárás zajlik vagyis azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény, tehát egyelőre egyetlen személyt sem gyanúsítanak. A prefektus kifejtette: a maga részéről örül, hogy dolgoznak az ügyön, fontos lenne, hogy ne húzzák el és mihamarabb lezáruljon.

Épületfelújítás és visszaszolgáltatás ügyekben nyomoznak

Mint arról beszámoltunk: januárban a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) házkutatást tartott a háromszéki prefektúrán és Ráduly István otthonában. A vizsgált ügyek kapcsán a prefektus korábban elmondta: ő nem dönt a beruházásokról, erre megvannak a megfelelő szakosztályok mint a beszerzési és jogi osztály és amikor hozzá érkezik egy szerződés, előtte már 3-4 szakosztály vezető ellenőrizte és aláírta azt. Meggyőződése, hogy nem történt törvénytelenség mert ha valaki hibázott volna, a másik osztályvezető észrevette volna.Vizsgálódnak a háromszéki prefektúrán | Fotó: WeRadioA beruházást az tette szükségessé, hogy az épület villanyhálózata több évtizeddel ezelőtt, még alumínium vezetékkel volt kiépítve ami már nem bírta a szaporodó elektronikus eszközök terhelését és akár ki is gyulladhatott volna az épület. A homlokzat és tető feljavításának projektjét pedig a belügyminisztérium hagyta jóvá.

Ami a visszaszolgáltatási ügyet illeti, Ráduly István elmondta: a megyei földosztó bizottságban jogászok vizsgálják a helyi földosztó bizottságok döntéseit, ez esetben is meggyőződése, hogy nem történt törvénytelenség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?