Tervezet: Távmunka a kisgyerekes szülőknek

A kisgyermekes szülőknek lehetőségük lesz arra, hogy havonta négy napot otthonról dolgozzanak, ha a munkakörük ezt lehetővé teszi. A szenátusi bizottságok napirendjén szerepel a törvénytervezet, amely szerint a nyolcévesnél kisebb gyermekeket nevelő szülők kérhetik majd, hogy havonta négy napot otthonról dolgozhassanak, ha ezt a munkájuk jellege lehetővé teszi.

A törvényjavaslat a Munka Törvénykönyvét módosítaná, hogy a kisgyermekes munkavállalók több időt tölthessenek a gyerekeikkel. Ha mindkét szülő dolgozik, az otthoni munkavégzésre vonatkozó kérelemhez csatolni kell a másik szülő nyilatkozatát arról, hogy ugyanerre az időszakra nem él ezzel a lehetőséggel. Az egyedülálló szülők esetében erre a nyilatkozatra nem lesz szükség.

Illusztráció: Pexels

Azok a szülők, akik úgy döntenek, hogy havi négy napot otthonról dolgoznak, a tervezet szerint ugyanolyan elbírálásban részesülnek, mint azok, akik minden feladatukat a munkahelyükön végzik, tehát nem csorbulnak a jogaik, ugyanazt a fizetést, juttatásokat kell megkapják.
Ahhoz, hogy otthonról dolgozhassanak, a kisgyermekes szülőknek biztosítaniuk kell, hogy minden szükséges eszközzel rendelkezzenek a munkaköri leírásban felsorolt feladatok elvégzéséhez.
A jogalkotási kezdeményezés célja a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, amely az intézkedés kezdeményezői szerint jelentős kihívást jelent sok szülő számára, különösen mert egyre gyakoribb a hosszú munkaidő és a váltott műszak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?