Temesvár átvette az Európa Kulturális Fővárosa címet

Temesvár, Veszprém és a görög Elefszína vette át 2023 kezdetével az Európa Kulturális Fővárosa címet – közölte az Európai Bizottság.

Ezzel a három város felzárkózik annak a több mint 60 városnak a sorába, amelyek a korábbi években már megkapták ezt a címet. Európa idei kulturális fővárosai 2023 folyamán számos rendezvénnyel, kiállítással és előadással teszik emlékezetessé a számukra kiemelkedő jelentőségű évet.

Temesvár | Fotó: Molnár Boglárka

Ebből az alkalomból január 9-én Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnöke részt vesz az athéni Akropolisz Múzeumban tartott címátadási rendezvényen, ahol felolvassák Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos üzenetét. Az esemény alkalmat ad a 2022-es kulturális fővárosok, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Litvánia) és Újvidék (Szerbia) megünneplésére is.

Korábban beszámoltunk arról, hogy 2022 decemberéig 300 rendezvény került be az eseménynaptárba, mondja Ovidiu Megan, a Temesvár Kulturális Főváros Egyesület ügyvezető igazgatója. Ezzel szemben Vlad Tăușan, az önkormányzat égisze alatt működő Temesvári Projekt Központ kommunikációs szakembere úgy tudja, hogy már 600 esemény szerepel a programban, ami annak a bizonyítéka, hogy némi fejetlenség még mindig van a szervezés körül.

Fotó: Molnár Boglárka

Arra számítanak, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím hozzávetőleg 250 ezerrel dobja meg idén a Temesvárra érkező turisták számát. Ez 77 százalékos növekedést jelentene a 2019-hez képest, amikor 325 ezer látogató töltött el legalább egy éjszakát a bánsági nagyvárosban. A helyi idegenforgalom és vendéglátás erre nincs rendesen felkészülve, véli Ovidiu Megan. Elmondása szerint nyílt az elmúlt időszakban három új szálloda, de ez a kapacitásnövekedés messze nem tudja majd kielégíteni a megugró igényeket. Információi szerint ezt megpróbálják majd kihasználni az ingatlanfejlesztők, akik egyelőre nem dobják piacra az újonnan épült lakásokat, hanem jövőre a turistáknak szándékoznak bérbe adni azokat.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím Európa kultúráinak gazdagságát és sokszínűségét mutatja be, ösztönzi a fenntartható turizmust, és a kultúrán keresztül segíti a városok fejlődését. A cím hosszú távon pozitív társadalmi és gazdasági hatást gyakorol a városokra és a környező régiókra is. A rangos címre pályázó városoknak a lakói és közösségei aktív részvételét bátorító kulturális programegyüttest kell kidolgozniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?