CFR-igazgató: a gyorsvonat mozdonyvezetője tévedett, valószínűleg ki kell fizetnie a károkat

Traian Preoteasa, a Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító részlegének vezérigazgatója a hétfő hajnali teleormani vonatbaleset kapcsán elmondta: az incidenst emberi mulasztás okozta, és ha a mozdonyvezetőt bűnösnek találják, a károk megtérítésére is kötelezhetik.

Tizenkét utas sérült meg, közülük négyen kórházba kerültek hétfő hajnalban, amikor az Arad és Bukarest között közlekedő gyorsvonat a Teleorman megyei Roșiorii de Vede térségében hátulról beleütközött az ugyanazon a vágányon ugyanabba az irányba közlekedő, gépkocsikat szállító tehervonatba.

Traian Preoteasa szerint „a gyorsvonat mozdonyvezetőjének hibája az volt, hogy figyelmen kívül hagyta a piros lámpát. Azt, hogy ezt miért tette, majd a vizsgálóbizottságnak kell megmagyaráznia”. A vezérigazgató elmondta, beszélt a mozdonyvezetővel és a baleset helyszínén is járt. Kiderült, az utasok a vészfékezés miatt sérültek meg. A fékezésből jól látszik, hogy az ütközés nem volt nagy” – közölte.

Fotó: katasztrófavédelem

A CFR vezérigazgatója az Euronewsnak azt nyilatkozta: jobb lett volna, ha a személyvonat vezetője alszik, mert akkor az automata rendszer fékezett volna helyette, és nem történik meg a baleset.

A vasúti baleset körülményeiről az első nyolc órában egymásnak ellentmondó információkat közöltek a hatóságok. A CFR első közleményei szerint a két vonat nem ütközött össze, hanem a tehervonat utolsó néhány vagonjának a kisiklása miatt foglalt maradt a pálya, és a gyorsvonat mozdonyvezetője nem lassított idejében, így a vészfékezés sérüléseket és pánikot eredményezett az utasok között. Laurențiu Dumitru, az vasúti balesetek kivizsgálásában illetékes ügynökség (AGIFER) igazgatója csak a baleset után nyolc órával, a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva erősítette meg: „kétség sem fér hozzá”, hogy ütközés történt.

A szakszervezetek azzal vádolják a román vasúttársaságot, hogy túl nagy felelősséget bíznak a tapasztalatlan mozdonyvezetőkre, és nem fizetik meg eléggé az alkalmazottakat, akik havonta háromezer lejt kapnak munkájukért. Az alacsony fizetés miatt kénytelenek máshol is dolgozni, emiatt pedig fáradtan vezetni. Szerintük a fáradtság miatt hagyta figyelmen kívül a piros jelzést a hétfő hajnalban balesetet okozó mozdonyvezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?