Tánczos Barna: környezettudatos életre kell nevelni a fiatalokat

Elindul az első olyan pályázati program Romániában, amelynek keretében a Környezetvédelmi Alapból akár fél millió lejes támogatást kaphatnak a civil szervezetek környezeti nevelési és tudatosító programokra. A program további célja, hogy helyi szintű együttműködéseket segítsen elő, melyeken keresztül a civil szféra az önkormányzatokkal közösen tájékoztatják és nevelik a lakosságot a környezettudatos életmódra – írja közleményében az RMDSZ.

„A környezettudatos gondolkodás alapja, hogy ismerjük a természeti erőforrásokat, ezek szerepét és azt, hogy a különböző emberi tevékenységek milyen hatással vannak a környezetre.  Ennek a leghatékonyabb módja, ha már fiatal korban elkezdjük a nevelést, nemcsak elméleti ismeretekkel, hanem gyakorlati programokkal is. Ezzel a céllal vezettük be a Zöld Hetet az iskolákban, most pedig a civil szervezeteket és az önkormányzatokat is bevonjuk a környezeti nevelésbe. Olyan pályázatokat támogatunk, amelyek minél több témát érintenek kezdve a légszennyezéstől, a hulladékgazdálkodáson és a megújuló energián át a természetvédelmi területek megismeréséig” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Illusztráció: Pexels

Az új program keretében bármely civil szervezet pályázhat, amely a projekt lebonyolítására partnerséget köt egy önkormányzattal és/vagy oktatási intézménnyel. Azok a programok kapnak finanszírozást, amelyek legalább 70 százalékban a 6 és 18 év közötti fiatal korosztálynak szólnak.  A támogatási összeget tanulmányi utak, táborok, előadások megszervezésére, oktató anyagok kiadására, videóanyagok készítésére, internetes alkalmazások fejlesztésére, a programot lebonyolító személyzet bérezésére, illetve a szükséges fogyóanyagokra és felszerelésekre is lehet fordítani a pályázati útmutatóban meghatározott arányban.

A környezeti nevelési és tudatosító programoknak a következő témákat kell érinteniük: légszennyezés, vízszennyezés, illegális fakitermelés, a hulladékszennyezés (műanyag, fém, vegyi anyagok, elektromos és elektronikai hulladékok stb.) és a környezetre gyakorolt hatásuk csökkentése, hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, a biológiailag lebomló hulladék komposztálása, a természeti erőforrások felelőtlen kiaknázása és kimerülése, a megújuló természeti erőforrások használatának előnyei, a zöld energia fontossága, a természetvédelmi területek védelme, az intenzív mezőgazdaság és annak hatása a környezetre, a túlzott iparosítás és annak hatásai a környezetre, a biológiai sokféleség védelme, éghajlatváltozás, természeti katasztrófák, talajerózió, árvíz, aszály, globális felmelegedés, az üvegházhatású gázok környezeti hatásai, a kibocsátásmentes vagy környezetbarát közlekedés ösztönzése (tömegközlekedés, alternatív közlekedés, kerékpár, elektromos járművek stb.), az épületek energiahatékonysága, az állampolgárok, valamint a helyi közintézmények környezetvédelmi jogai és kötelezettségei.

A Környezeti nevelési és tudatosító program pályázati útmutatója megjelent a Hivatalos Közlönyben. Eszerint az elbírálásnál a legmagasabb pontszámot azok a programok kapják, amelyek több mint 500 személyt vonnak be, teljes egészében a fiatal korosztálynak szólnak, és a felsoroltak közül több mint 11 környezetvédelmi témát érintenek. A pályázatok benyújtása a Környezetvédelmi Alap idei költségvetésének elfogadása után, a következő hetekben indul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?