Szovátán találkoztak a székelyföldi városok magyar polgármesterei

A 2020-as helyhatósági választásokat követően első alkalommal találkoztak csütörtök délután a székelyföldi városok magyar polgármesterei. A találkozó házigazdája ezúttal Szováta város polgármestere, Fülöp László Zsolt volt – számolt be pénteken a szovátai városháza sajtóirodája.

A találkozón tizenöt székelyföldi magyar város polgármestere vett részt. A házigazdán kívül jelen volt Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Kézdivásárhely Marosvásárhely, Erdőszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, Kovászna, Nyárádszereda, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Tusnádfürdő, Borszék, valamint Barót elöljárója is.

A rendszeresen zajló találkozó célja lehetőséget teremteni az együttgondolkodásra, az egyes településeken fennálló problémák közösen történő megoldására politikai nézetektől és pártszínezettől függetlenül.Fotó: a szovátai városháza sajtóirodája.

Az idei év első találkozója több szempontból is rendhagyónak bizonyult. Egyrészt az előző alkalmakhoz viszonyítva nőtt a jelenlévők száma a 2020-as helyhatósági választások eredményének köszönhetően. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármesterének jelenlétével így tizenötre nőtt a székelyföldi városok magyar polgármesterinek száma.

Másrészt a szeptemberi választások következtében néhány településen változott a polgármesterek személye, így a találkozó egyúttal ismerkedési, kapcsolatteremtési lehetőséget is teremtett az új polgármesterek számára.

„Az új kollégákat látván, érdekes tapasztalat, hogy mi akik rendszeresen találkozunk és itt vagyunk, nem a személyünk miatt vagyunk itt, hanem azért, mert az adott településen élő emberek bennünket szavaztak meg polgármesternek, mi kerültünk ebbe a tisztségbe. Nagyon fontos, hogy ennek tudatában folytassuk munkánkat és érezzük annak felelősségét” – idézte a közlemény Fülöp László Zsoltot. Szováta polgármestere, aki azt is kifejtette, hogy a munka során tapasztalt problémák szinte azonosak, ezért jók ezek a találkozások, mert közösen ötletelve találnak megoldásokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Napjaink legmeghatározóbb témája és egyben problémája a koronavírus járvány, amely úgy az önkormányzatok tevékenységét, mint mindannyiunk életét ellehetetleníti. Az óvintézkedések okozta nehézségekre, akadályokra kerestük közösen a megoldásokat a találkozón, de szó esett jövőképről, turizmusfejlesztésről és projektekről is” - magyarázta a házigazda. 

A meghívottak köszöntését a szovátai Sirülök Néptáncegyüttes rövid előadása tette ünnepélyessé, minekután Fülöp László Zsolt tartott rövid előadást a koronavírus önkormányzatokra gyakorolt hatásáról. Ezt követően Szőcs Levente, a Visit Maros igazgatója tartott előadást „Székelyföldi turizmus számokban” címmel.

Kapcsolódók

Kimaradt?