Szombaton helyreáll a föld alatti közlekedés a fővárosban

A metrósztrájknak semmi köze a metróállomások területén működő üzlethelyiségekhez, a spontán munkakonfliktust azért robbantották ki az alkalmazottak, mert a Metrorex csökkenteni akarja a munkások bérét és a személyzet egy részének elbocsátására készül – nyilatkozta péntek este az Agerpres hírügynökségnek Ion Rădoi, a bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) elnöke.

Ion Rădoi szerint az alkalmazottak elégedetlensége miatt várható volt a munkakonfliktus kirobbanása. A szakszervezeti vezető azonban azt állította, hogy a sztrájknak semmi köze a metróállomások területén működő üzlethelyiségekhez, amint azt a közlekedésügyi minisztérium állította.

A bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) tagjai péntek reggel kezdtek spontán tiltakozásba, megbénítva ezzel a föld alatti tömegközlekedést. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írta, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre.

A szakszervezeti vezető nyilatkozatát megelőzően Alin Stoica bukaresti prefektus kijelentette, az alkalmazottak képviselői megértették, hogy fontos abbahagyniuk a tiltakozó akciót, a metróközlekedés pedig szombaton újraindul a fővárosban.

A prefektus hangsúlyozta, hogy ő nem vett részt a Metrorex és a szakszervezetek közötti egyeztetéseken, csupán közvetített a felek között, lehetővé tette közöttük a megbeszélést azzal, hogy tárgyalásra hívta őket.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?