Szofisztikált beléptetőrendszerrel növelné a biztonságot egy nagyváradi iskola

Arcfelismerő beléptetőrendszert tervez idén beszereltetni a nagyváradi Onisifor Ghibu Főgimnázium.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A több mint 2100 diákok számláló tanintézet igazgatója, Iulius Timar szerint lehetetlen mindössze egy portással megoldania a bejáratok ellenőrzését, ugyanakkor a kártyás beléptetés sem tartja kellően hatékonynak – mivel egy digitális kártya akár illetéktelenek kezébe is juthat. Az iskola vezetője úgy vélekedett a Bihoreanulnak, hogy az arcfelismerő rendszer amellett, hogy segít nekik ellenőrzés alatt tartani a beléptetést, a diákok fegyelmezésében is segíthet, mert a rendszer révén digitális nyoma marad a lógásoknak. Mint magyarázta: a tanintézet minden diákját és alkalmazottját lefényképezik majd, a rendszer pedig azokat a felvételeket használja az arcfelismeréshez. Az adatbázist kétévente frissítik majd, hogy diákok megváltozott vonásai ne gátolják az azonosítást.

Amúgy az iskolának két bejárata marad a jelenlegi négy helyett. Ott beléptetőkapukat helyeznek majd el, amelyek az arcfelismerő rendszer alapján engedi ki- és be a diákokat azok órarendje alapján. A késők a portás bejáratánál léphetnek majd be az épületbe. A késésüket pedig feljegyzik és tájékoztatják róla a szülőket.

A mintegy 100 ezer eurós rendszert az iskola saját költségvetéséből akarják kifizetni, és már a következő tanévtől, azaz szeptembertől alkalmazni szeretnék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?