Szociális téren is nehéz év volt a tavalyi Nagyváradon

Van teendő szociális téren Nagyváradon, viszont a tavaly különösen nehéz volt a munka, hangzott el a Nagyváradi Szociális Igazgatóság tavalyi beszámolójában, amelyet annak korábbi vezetője, Arina Moș alpolgármester és Dănuț Cheregi ügyvezető igazgató tartott csütörtökön.

Az igazgatóság alárendeltségében működő Gutenberg utcai éjjeli menedékhelyen 2020-ban összesen 149 embert szállásoltak el, közülük 24 embert támogattak abban, hogy visszatérjen lakhelyére. A menedékben egyébként összesen 71 hely van.

Étel is jut a menedékhelyen | Fotók: Nagyváradi Szociális Igazgatóság

Az ugyanitt működő, hajléktalanokat segítő Gutenberg Közösségi Központban 54 főnek segítettek, közülük 12 embernek a személyi igazolványuk kiállításához vagy a szociális segély igényléséhez szükséges iratcsomó összeállításában, de voltak, akik a szociális vagy egészségügyi intézménybe való bekerüléshez kaptak a központban támogatást.

A Dignitas Multifunkcionális Szociális központban 23 embernek adtak szállást és egyéni tanácsadást, az Atelierelor utcában működő ideiglenes szállásokon 132 embert szállásoltak el, számukra munkahely-keresésben is támogatást nyújtottak. Az öt multifunkcionális szociális központ működését március 11-én fel kellett felfüggeszteni – áll beszámolójukban.

Tavaly november 17-én kezdték el felmérni, hogy kik kaphatnak elektronikus ételjegyeket, amelyeket meleg ételre válthattak be, erre a hajléktalanok és azok a 75 év felettiek jogosultak, akiknek egyetlen jövedelme a szociális segély, illetve minimális nyugdíjat kapnak. A hajléktalanok közül 39 részesült ilyen ételutalványban, míg a nagyváradi nyugdíjasok közül 415-en kaptak ételjegyet.

A vészhelyzet idején elszigeteltségben voltak a menedékhely lakói

A Gutenberg utcai központ tavaly a szükségállapot ideje alatt, március 18-tól kezdve zöld számot működtetett, amelyen segítséget lehetett kérni tőlük. Ezt körülbelül 20 ezer alkalommal hívták, és mintegy 300 személynek nyújtottak napi segítséget bevásárláshoz, receptkiváltáshoz stb.

Az iskolai rendelőkben dolgozó orvosok és nővérek a szükségállapot, de a vészhelyzet idején is a közegészségügyi igazgatóság alkalmazottaival együtt a határnál is dolgoztak, az országba belépők nyilatkozatait vették át, és a koronavírus-fertőzöttek járványügyi ankétját végezték és tartották a kapcsolatot a háziorvosokkal – olvasható az éves kimutatásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?