Szilágysámson: a turizmus fejlesztése a cél

Az egykori zsáktelepülés, Szilágysámson, egyre ismertebb a szilágyságiak és a megyén kívüliek számára. Az elmúlt években több olyan tevékenységet rendeztek a községben, amely által nemcsak a környéken élők, hanem a környező megyék, sőt az anyaországiak figyelmét is a szilágysági községre fordították.

2018-tól képzőművészeti tábort tartanak, hogy a művészek megörökítsék a táj szépségeit, idén Szalonna Fesztivált, tavaly nagy sikernek örvendő országos hegyikerékpár versenyt rendeztek, melyen számos turista vett részt.

A szerző felvételei

Bántó Zoltán helyi RMDSZ-es polgármester elmondta, a megkezdett projekteket, az eddigi rendezvényeket szeretnék az idén is folytatni, megrendezni. „Ezeket az eseményeket turisztikai célra is felhasználhatjuk, mert általuk a pincesorunkat is vonzóbbá tehetjük. Kialakítanánk egy olyan teret, ahol a helyiek értékesíthetik portékáikat, parkolóhelyeket alakítanánk ki, hogy a turista megpihenjen, nálunk maradjon. Ebben segítene a turisztikai központunk is. Lakosaink már kezdték érezni, hogy a rendezvényeink által ők is nyerhetnek, van benne fantázia, plusz bevételt jelentene, és miért ne mutassuk meg mindazt, ami a miénk, és amire büszkék lehetünk” – fogalmazott a polgármester.

A kerékpárverseny kapcsán Bántó Zoltán elmondta, az idei Vlegyásza-kupát szeptember 30-án tartják, addigra jobban kiépítik az utat, táblákat helyeznek el, hogy a versenyen kívül is használhassák.

Felújítanák az orvosi rendelőket és a könyvtárat

„Rendkívüli fontossággal bírna, és nagyon kedvező lenne turisztikailag, ha felkerülnénk a 12 turisztikai- kulturális útvonalra. Már pályáztunk, felkerültünk a listára, de sajnos egyelőre még nem nyertünk. Viszont a következő körben előnyben részesülnek azok, akik már pályáztak, így nagy eséllyel mi is” – mondta a polgármester.

A község megvásárolta a falu legrégebbi házát, ebbe költöztetnék a falumúzeumot. A megyei tanáccsal és a megyei könyvtárral közösen könyvtárfelújításra, illetve egy olyan hub-nak a kidolgozására pályáznak, mely által a könyvtárban nyelvoktatásra lenne lehetőség. Tíz nyelvoktató applikációt vásárolnának, hogy egyszerre tíz diák tanulhasson.

Fotó: Wikipedia

A GAL Tövishát Egyesület támogatásával a zöld területek karbantartására egy traktor utáni fűnyírót, fahasító gépet vásárolnak, hogy a közintézményeknek kiszállított tűzifát legyen mivel felaprítani. A helyreállítási terv (PNRR) révén korszerűsítik a közvilágítást, és új eszközökkel, bútorzattal látják el a tanintézményeket.

A Regionális Operatív Programon (POR) keresztül megnyerték a helyi rendelő felújítását, amit legkésőbb decemberig kiviteleznének. „Mindezeken kívül még két nagy munkálat van tervben. Az egyik a mocsolyai rendelő felújítása az Országos Befektetési Társaság (CNI) révén, és a szilágysámsoni Nagy patak medrének kiépítése és elterelése, hogy az utat biztonságosabbá tegyük” – ismertette Bántó Zoltán.

A helyi gazdaságok fejlesztése a cél

Szilágysámson önkormányzata a ,,Sámson Község Termékei” projektje által a község gazdaságait, a vállalkozók fejlődését, termékeik eladását segítené. Mindezt díjmentesen hoznák létre és működtetnék. Céljuk, hogy a sámsoniak és mocsolyaiak kölcsönösen segítsék egymást, reklámozzák egymás termékeit, szolgáltatásait. ,,Akik szeretnének csatlakozni, azok egy kérdőív kitöltésével kell bemutniuk, hogy mivel foglalkoznak, mit kínálnak eladásra, illetve milyen szolgáltatásaik vannak. Ennek alapján létrehoznánk egy weboldalt, ahova felkerülnek a termékek, a szolgáltatások és az elérhetőség. A lehetséges kategóriák közt szerepelnének az italok (bor, konyak, likőr, pálinka, szörp, gyümölcslé), a méhészeti termékek (méz, virágpor, propolisz), az élelmiszerek (tej és tejtermékek, tojás, fűszerek, száraz tészta, sütemény, befőttek, zöldségek), a hagyományos kézművesség (szövés, hántalékfonás, festészet, horgolás, fafaragás, korongozás), ajándéktárgyak (személyre szabott ajándéktárgyak, dísztárgyak), és a szolgáltatások (építkezés, szépségápolás, elszállásolás, varrás)” – mesélte a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?