Szigorították parlament együttes üléseinek szabályzatát

A parlament együttes üléseire is kiterjesztették kedden azt a szabályzatszigorítást, amelyet tavaly februárban a bukaresti képviselőház fogadott el a botrányok megfékezésének érdekében.

Ezentúl hat hónapra megfoszthatják illetményének felétől azt a képviselőt vagy szenátort, aki a két ház együttes ülésén egy másik törvényhozó helyett szavaz, molinó kifeszítésében vesz részt, a frakció kijelölt helyét elhagyva telefonjával élőben közvetíti az ülést, erőszakosan lép fel képviselőtársával szemben, kiabál, gyalázkodik, fenyegetőzik, másokat sérteget. A botrányt okozó törvényhozót az ülésvezető eltávolíttathatja a parlamenti őrséggel az ülésteremből.

A másokat sértegető, erőszakos törvényhozók felszólalási jogát három hónapos időtartamra felszólalásonként tíz másodpercre korlátozhatják, a parlament működését vagy másokat veszélyeztető frakciókat pedig fél évig megfoszthatják a szolgálati gépkocsiktól és a parlament alkalmazásában álló teljes személyzettől.

A szigoritást azt követően vezették be, hogy a képviselők és szenátorok nyugdíj-kiegészítésének eltörlése érdekében összehívott hétfői együttes ülést Diana Șoșoacă - a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként mandátumhoz jutott, de a nacionalista pártból azóta kizárt - független szenátor folyamatosan kiabálással, fütyüléssel zavarta meg, az ülésvezető pedig nem tudta ezt megakadályozni, mert a képviselőház és a szenátus együttes üléseire az alsóház szigorúbb házszabálya nem alkalmazható.

A szigorítást a kormánypártok képviselőinek és szenátorainak szavazatával fogadták el, az AUR ellene voksolt, a többi ellenzéki párt pedig tartózkodott.

Șoșoaca –telefonjával keddi felszólalását is élőben közvetítve – megköszönte, hogy a parlament „újabb Șoșoaca-ellenes jogszabály elfogadásával növeli népszerűségét”, ugyanakkor nevetséges feltételezésnek minősítette, hogy egy 50 százalékos illetménymegvonással el lehetne őt hallgattatni.

George Simion, az AUR elnöke is a szólásszabadság korlátozásaként értelmezte a szabályzat módosítását, ugyanakkor azt üzente a kormánypártoknak, hogy „antidemokratikus módszerekkel sem tudják útját állni a közeledő hullámnak”.

Tavaly februárban a kormánypártok elsősorban a többi párt által szélsőségesnek minősített, az üléseken rendszeresen hangoskodó AUR képviselőinek megfékezése érdekében módosították a képviselőház szabályzatát, miután Simion odarohant a beszédét tartó energiaügyi miniszterhez, megrángatta, és fenyegetően az arcába kiabált.

A molinós tüntetéseket és a telefonos élő közvetítéseket a 2016 óta parlamenti képviselettel rendelkező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alkalmazta először a  törvényhozásban, a 2020-ban nacionalista szólamokkal képviselethez jutott AUR viszont a figyelemfelkeltés legfőbb eszközeiként használja az utcai demonstrációk kellékeit, és rendszeresen közvetíti híveinek azokat a megnyilvánulásokat, amelyekkel úgymond „megleckézteti” a hatalmon lévő politikusokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?