Szent György Napok: hagyományos gyermekváros és bázis az ifjúságnak

A gyerekek és ifjak számára is gazdag és változatos programkínálattal készülnek a Szent György Napok szervezői. A legkisebbek számára az Erzsébet parkban, három helyszínen rendeznek be nosztalgia gyermekvárost, ahol kreatív foglalkozásokat kínálnak, ellenben nem lesz sem telefon, sem táblagép, sem más technikai kütyü, lesz viszont pecsételőkártya-gyűjtés, kötélhúzás, célbadobó, számháború és egyéb „régimódi” játék. Az ifjak pedig ismét birtokba vehetik a volt Dohánygyár tágas udvarát, ahol koncertek, szórakoztató, művészeti és sportprogramok mellett a fiatalokat érintő előadásokra is sor kerül.

Vargha Fruzsina és Dáncsúj Annamária | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Az idei, 30. sepsiszentgyörgyi városnapok fesztivál hétvégéjén, április 28 és 30-a között, az Erzsébet parkban, három elkülönülő területen rendezik be a nosztalgia gyermekvárost, amit a Máltai Szeretetszolgálat és a cserkészek működtetnek, ám számos civil szervezet kínál programot a gyerekeknek. Az a cél, hogy a városünnepen a 12 évnél kisebb gyerekeknek minőségi szórakoztatást nyújtsanak, természetesen ingyenesen.

Dáncsúj Annamária a gyermekváros programfelelőse szerint a parkban lévő tó környékén rendezik be a „retro piknik” nevű helyszínt, amely a ’60-as éveket idézi meg. Oda április 29-én, szombaton egy kosaras piknikre várják a családokat, lehetőleg korabeli divat szerint öltözve. A retro piknik helyszínén a három nap alatt szerveznek korabeli játékokat, így lesz gumizás, pitykövezés, kidobós, fajátékok, kincskeresés, konzervdoboz ledobás, számháború, élő sakk és élő malom, aszfaltrajz, XOXO, és a gyerekek kedvence a tiroli csúszda is.

A Szent József plébániatemplom melletti köröndön, a „régi idők” helyszínén három jurtában tartanak kisebb létszámú, csendesebb foglalkozásokat, így lesz hordozós klub, mesemondás, mondókázó, ringató, hangszersimogató, bábelőadás, agyagozás, nemezelés és ott működik majd a „sárkánykutató intézet” is.

Ugyancsak a „régi idők” helyszínén a drámatagozatos diákok hercegnőknek, hercegeknek öltözve várnak a gyerekekre, akik nagyapáik gyerekkorában használt játékokkal szórakozhatnak. Lesz hagyományos fajáték, almahalászat, zsákban ugrás, összekötött lábbal futás, gólyaláb, kötélhúzás, célba dobás, akadálypálya, családi zenés torna és óriás kifestő is, de szerveznek társadalmilag érzékenyítő játékokat is mint a „jogom van”, illetve a fogyatékkal élők által kialakított speciális akadálypálya. Ugyanott szervezik a Szent György lovag rajzpályázatot óvodásoknak és kisiskolásoknak. Ezeket digitális formában április 16-áig kell beküldeni a www.szentgyorgynapok.ro oldalon található elérhetőségen.   

A városnapi gyermekváros harmadik helyszínét a park felső sétányán rendezik be, ahol a Tega Rt. kutyasimogatót szervez, ahová az általa működtet szépmezői kutyamenhelyről visznek örökbeadható ebeket, emellett a köztisztasági vállalat szelektív szemétgyűjtő játékra is hívja a gyerekeket.

Az ifjúság a volt dohánygyár udvarán rendezi be a „bázisát”

Miután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megvásárolta a volt Dohánygyár épületegyüttesét, az ifjúsági civil szervezetek a tavalyi Szent György Napok alkalmával költöztek első alkalommal a gyárudvarra. Idén az ifjúsági tevékenységek helyszíne ismét az egykori Dohánygyár udvara lesz ám a programkínálat szervezésének módját átalakították, számolt be Vargha Fruzsina. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint idén „The Base” – az ifjúság bázisa nevet viseli a helyszín és a programkínálat kialakításában nem csak bejegyzett szervezetek, hanem informális társaságok, egyének is részt vesznek. 

Vargha Fruzsina | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Vargha Fruzsina magyarázata szerint az elmúlt esztendőben túlságosan ifjúsági szervezet centrikusra sikeredett az esemény, amikor a különböző szervezetek elsősorban saját tagjaiknak kínáltak programokat, majd a városnapok lejártával magára hagyták az önkormányzatot a helyszín visszarendezésében. Idén viszont egy városszintű felhívást tettek közzé, hogy bárki részt vehessen a szervezésben, akár tagja valamilyen egyesületnek, akár nem.

Az alpolgármester szerint az a cél, hogy az ifjúság bázisán ötvözzék a szórakozás mellett tanulási, fejlődési lehetőségeket is. Ez alapján képzőművészeti pályázatot hirdettek, ahol a jelentkezők festményeit, szobrait kiállítják, de lesz fotópályázat, amelyben a beérkezett legjobb képekből állítanak össze egy kiállítást, és lesz vers/slam/dalszöveg pályázat is.

A dohánygyári színpadon helyi, kezdő együttesek és lemezlovasok produkcióját követhetik. Az „Adj hangot tehetségednek!” szlogennel hirdetett koncertsorozat keretében fellépnek már befutottnak tekinthető háromszéki és erdélyi zenekarok is, mint a Teddy Queen, az Álljunk meg! Vagy a House Of Pioneers, sorolta Vargha Fruzsina.

Az ifjúság bázisán lesz sportzóna (kosárlabda, teqball, csocsó, asztalitenisz, tollaslabda, slackline), chill zona, ahol a lazító muzsikát az iskolarádiók szolgáltatják, de lesznek kézműves- és gyermekfoglalkozások is. Az előadótérben olyan témákkal foglalkoznak, mint a cyberbullying, önismeret, a párkapcsolat, vagy, hogy hogyan lehet utazni, világot látni minimális költségekkel.

Czimbalmos Csaba: „van miből válogatni”

Czimbalmos Csaba elmondta: a kézműves vásárra az elmúlt hétvégén lejárt a jelentkezési határidő. „Van, miből válogatni bőven: 239-en kézműves nevezett be Erdélyből és Magyarországról, folyamatban van az elbírálás” – mondta a vásárt szervező városmenedzser.

Hozzátette: közélelmezésre április 3-áig lehet jelentkezni, zárt borítékos versenytárgyaláson, két kategóriában. Vannak a helyben készített termékeket (kürtőskalács, palacsinta, lángos, pattogatott vagy főtt kukorica, fagylalt, kávé, stb.) előállítók, ők a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában tehetik le az ajánlataikat. A másik csoport az egyéb, hagyományos módon készített, közvetlenül a termelő által forgalmazott, de nem helyben készült élelmiszerek kategóriája, ezek a termelők a Tega Rt. székhelyén jelentkezhetnek. A vásárban való résztvevők névsorát jelentkezési sorrendben jegyzik. A helyek száma korlátozott.

A kézműves vásár a Gróf Mikó Imre utcában lesz, a lacikonyhák a Lábasház és az egykori Bodok szálló elé telepednek ki, a borudvar a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán kap helyet, a street-food autói a színház előtt parkolnak majd.

Gazdasg és változatos programkínálattal készülnek a Szent György Napok szervezői | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Elhangzott: vannak még jegyek a nyitókoncertre, a My Landre, a zenés stand-up-ra, a Mozsikácska lemezbemutató koncertre, és a színházi workshopra is lehet még iratkozni. Ez utóbbira a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a jelentkezési űrlapot a honlapon kell kitölteni, határidő április 16.

A szervezők emlékeztettek: jegyeket online az Eventim.ro honlapon, illetve személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.) lehet vásárolni, amely minden hétköznap reggel 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak. Ez utóbbi jegyeket csak személyesen lehet kiváltani, a megfelelő igazolvány bemutatásával.

Önkéntesnek április 2-áig lehet jelentkezni, és továbbra is várják a felajánlásokat a „nosztalgia tombolára”, amelynek nyereményei – akár egykor – „megfogható és elvihető” tárgyakból állnak.

Folyamatosan frissül az esemény honlapja, újabb nosztalgia felvételek jelennek meg Facebookon és részleteket lehet megtudni városnapok Instagram és Tik-Tok oldaláról is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?