banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Székelyudvarhelyen elavult buszokra költenék a projektektől elvont pénzt

Folyamatban lévő uniós beruházásoktól akar jelentős pénzösszeget elvonni a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselőtestület. Az átcsoportosított pénzeket új projektek megvalósíthatósági tanulmányaira, ügyvédi kiadásokra és négy darab, összesen 5 millió kilométert futott 22 éves autóbuszok vásárlására fordítaná.

„Az uniós projektek miatt emelték meg a helyi adókat; miért volt szükséges az emelés, ha a projektekre megszavazott pénzeket sem tudják elkölteni?” – tette fel a kérdést a helyi tanács RMDSZ-es frakciója.

Magyarázatot vár az RMDSZ-frakció

Csütörtökön tartja soros ülését a székelyudvarhelyi képviselőtestület, a gyűlés legfontosabb napirendi pontja az idei költségvetés módosítása. Ezzel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót a városi tanács RMDSZ-es frakciója, melyben a szövetség képviselői a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket és kifogásaikat mutatták be. A négytagú frakcióból Szakács Tibor, Benedek Árpád Csaba és Darabont Gergely voltak jelen.

„Három hónappal a város költségvetésének elfogadása után látjuk, hogy nagymértékű a módosítás, és nem valószínű, hogy indokolt. Az év elején azért emeltünk adót, hogy a pályázatokhoz szükséges önrészeket tudjuk biztosítani. Most pedig épp ezektől a pályázatoktól veszik el a pénzt, így adódik a kérdés, hogy mi szükség volt adót emelni, ha amúgy sem tudjuk megvalósítani ezeket a munkálatokat” – tette fel a kérdést Szakács Tibor városi tanácsos.Szakács Tibor | Fotó: Csedő Attila

A határozattervezet szerint a Székelytámadt vár projektjére szánt összeget közel egy millió lejjel akarják csökkenteni, a második inkubátorházra szánt összeget 140 ezer lejjel, a város közúti infrastruktúrájának felújítását és korszerűsítését célzó projektet pedig 280 ezer lejjel.

„Ezzel nem tudunk egyetérteni, amennyiben az idei évre beütemezett pénzeket nem sikerül elkölteni, akkor a következő két évben kell sokkal nagyobb forrásokat oda irányítanunk, ami még indokolatlanná teszi az év eleji adóemelést” – fogalmazott Benedek Árpád Csaba tanácsos.

Elhangzott, hogy más projektektől is nagy összegeket vonnak el: a városközpont rehabilitációjára szánt összegből 200 ezer lejt, a fiatal családok letelepedését célzó Székelyudvarhely hazavár programra szánt 150 ezer lejből 100 ezret, emiatt a program év végére tervezett startja várhatóan el is marad. A Művelődési ház felújítására szánt összeget 80 ezer lejjel csökkentik, az Ugron Gábor utca modernizálását pedig közel 1 millió lejjel.

Idén kellene befejezni a Bethlen Gábor és Fások utcák kereszteződésénél zajló munkálatokat, ami vélhetően nem fog sikerülni, az áprilisban megszavazott 700 ezer lejt 300 ezer lejjel szeretnék megrövidíteni.Benedek Árpád Csaba | Fotó: Csedő Attila

Arra a kérdésre, hogy mire tervezik elkölteni az átcsoportosított pénzeket, Szakács Tibor elmondta, hogy többnyire megvalósíthatósági tanulmányokra, de ezek messze nem olyan értékek, hogy milliókat kelljen máshonnan elvenni.

„Több tízezer lejt költöttünk már ügyvédfogadásra, most is szerepel egy átcsoportosítás, 40 ezer lej további ügyvédi szolgáltatásokra fog menni” – jegyezte meg Szakács, aki szerint a nagymértékű módosításnak két oka lehet: vagy már az eredeti költségvetést rosszul állították össze, vagy a pályázatokkal nem tudnak előre lépni. „Nincs elképzelés, nincs folytonosság a kivitelezésekben, nem lehet három hónap alatt mindent áttervezni. A meglévő projekteket kéne kivitelezni, nem újakba belevágni. Ez így nem vezet jóra” – szögezte le Szakács Tibor.

Ötmillió kilométert futott buszokat vennének meg

Az RMDSZ-frakció furcsának találja, hogy az „autóbuszvásárlás a városi közszállítás biztosítására” címszó alatt az önkormányzat 263 ezer lejért meg akarja vásárolni azt a négy felújított Ikarust, amelyet 2019-ben Budapest önkormányzata adományozott Székelyudvarhelynek. Az 1999-ben gyártott, a selejtezést megelőző időszakhoz közeledő korú és állapotú autóbuszok összesen 5 millió kilométert futottak, egy buszt már eleve alkatrésznek szántak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szakács Tibor tanácsos nem érti, miért akar a város négy olyan buszt vásárolni, amelyeket Udvarhely szűk utcáin nem is lehet használni. Ráadásul a járművek adományként érkeztek a városba, miért nem lehet ugyanúgy adományként továbbadni?

„Amikor két hónappal ezelőtt azt kértük, hogy csoportosítsunk át 500 ezer lejt a Szejke Sport Klubnak, hogy tudjon elindulni az élvonalbeli kézilabda-bajnokságban, akkor nem volt erre pénz, de bezzeg 260 ezer lejt el tudunk költeni hülyeségre. Ez elfogadhatatlan!” – vélekedett Szakács Tibor.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?