Székely autonómia francia modell alapján? - Antal Árpád történelminek nevezte Macron bejelentését Korzikáról

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármester Facebook-bejegyzésben üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki bejelentését, miszerint Korzika a jelenleginél nagyobb, az alaptörvényben rögzített autonómiát kap. A városvezető szerint a székelyek is azt szeretnék, hogy Románia alkotmányában egy, a Franciaországban tervezetthez hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját. 

Új korszak kezdődhet Korzika és Franciaország történelmében azzal, hogy autonóm tartománnyá válik Korzika - jelentette ki csütörtökön Franciaország elnöke. Emmanuel Macron azt is közölte, a sziget önrendelkezését a francia alkotmányba is belefoglalnák. 

Sepsiszentgyögy polgármestere. Antal Árpád történelmi pillanatnak nevezte a franciaországi bejelentést, amely - mint fogalmazott - mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is. „Abban a Franciaországban, mely eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, a francia köztársasági elnök kihirdette a francia állam azon szándékát, hogy hat hónapon belül létrehozzák Korzika autonómiáját” - írta közösségi oldalán az RMDSZ-es városvezető. Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy a francia állam Macron szavai szerint „elismeri a korzikai közösség specifikus voltát, történelmi, nyelvi és kulturális tekintetben egyaránt”, valamint azt is, hogy ezt a francia alkotmányba belefoglalják.

Korzikának autonóm státust ígért Macron Forrás: Wikipédia„Mi, székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját. Látjuk, hogyan alakul át Európa a szemünk előtt és azt jelzésértékűnek tartom, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát abban a tekintetben, hogy elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét” - írta Antal Árpád. 

Emmanuel Macron az államon belüli autonómia megadását javasolta Korzikának, a Franciaországhoz tartozó szigetnek, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. A francia államfő történelmi pillanatról" beszélt Ajaccióban csütörtökön. Legyen bátorságunk autonómiát építeni Korzika számára a köztársaságon belül" - fogalmazott az államfő a korzikai közgyűlésben, egy olyan struktúra kiépítését szorgalmazva, amely teljes mértékben korzikai, de nem szakad el a (francia) államtól". Ez nem az állammal szembeni autonómia lesz, és nem is az állam nélküli autonómia" - hangsúlyozta Macron. Előre kell lépnünk, és ehhez Korzikát bele kell foglalnunk az alkotmányunkba, mert a status quo mindannyiunk számára kudarc lenne" - mondta az elnök a sziget választott képviselői előtt.

Macron azért tett látogatást Korzikán, hogy személyesen zárja le azokat az autonómiát előkészítő tárgyalásokat Fotó: Agerpres

Az elnök azért tett látogatást Korzikán, hogy személyesen zárja le azokat az autonómiát előkészítő tárgyalásokat, amelyek 18 hónappal ezelőtt kezdődtek meg a kormány és a helyi vezetők között a zavargásba torkolló tüntetések után. Az erőszak azért robbant ki, mert 2022. március 2-án Yvan Colonnát, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Claude Erignac korzikai prefektus 1998-ban történt meggyilkolásában való részvételért, a börtönben életveszélyesen megsebesítette egy iszlamista elítélt. A függetlenségpárti Yvan Colonna belehalt sérüléseibe. A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a Franciaországhoz a 18. század végén csatolt szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos politikai stabilitás alakult ki. A korzikai pártszövetségnek ugyanakkor évek óta az a célja, hogy a sziget megkapja az autonómia státuszát.

Az MTI által idézett francia elnök szerint ennek az új intézményi szakasznak" kell Korzikát teljes mértékben a köztársaságba illesztenie, és el kell ismernie mediterrán szigetjellegének és a világhoz való kapcsolatának egyediségét". Nagyobb teret kell adnunk a korzikai nyelvnek mind az oktatásban, mind a közéletben" - hívta fel a figyelmet Macron. Az államfő hat hónapot adott a korzikai politikai csoportoknak arra, hogy megállapodásra jussanak a kormánnyal egy alkotmányos szövegről", amely lehetővé teszi a sziget státuszának megváltoztatását. Az autonómia státusza, amelyet igényelünk, a Francia Köztársaságba illeszkedik" - ígérte meg Gilles Simeoni, Korzika végrehajtótanácsának
autonómiapárti elnöke, aki öt kihívást" említett meg: a történelmi, társadalmi, gazdasági, szociális és demokratikus elismerést, a nyomásgyakorlás vagy a maffiaszerű félrecsúszás logikájának elutasításával".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?