Sürgette az antiszemitizmus felszámolását célzó országos stratégia elfogadását Iohannis

Minél előbb el kell fogadni az antiszemitizmus megelőzését és felszámolását célzó országos stratégiát – sürgette a kormányt Klaus Iohannis államelnök a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett üzenetében.

1945. január 27-én a holokauszt kevés számú túlélője átélhette a lágerből való szabadulást, de mintegy 6 millió ember számára ez a pillanat túl későn érkezett el. A holokauszt a történelem legsötétebb mérlegét hagyta örökül, és olyan sebet ejtett, ami soha nem fog begyógyulni – írta üzenetében az államfő.

„Viselve annak súlyos terhét, hogy Románia is felelős a saját zsidó és roma nemzetiségű polgárai meggyilkolásáért, ma kegyelettel emlékezünk azokra, akik megjárva a poklok poklát, életüket vesztették, de azon kevesekre is, akiknek sikerült túlélniük a koncentrációs táborok borzalmát. Ezen alkalomból ismét megerősítjük a vállalást, hogy tiszteljük emléküket és nem feledkezünk meg róluk. Az örökkévalóságig bele van szőve történelmünkbe mindazoknak az emléke, akiket igazságtalanul megfosztottak a létezés jogától, és köztük rengetek gyermek, nő és öregember volt” – üzente Iohannis.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az emlékezés, amellett, hogy fájdalmat ébreszt, arra tanít minket, hogy óvakodjunk beleesni ismét a gyűlölet, diszkrimináció és a szélsőséges intolerancia azon csapdájába, amely visszavezethet abba a helyzetbe.

„A ma társadalmaiban növekvő tendenciát mutat a radikalizálódás és antagonizmus, mindannyiunknak éberen kell figyelnünk, és egységesen kell fellépnünk eme fenyegető tendenciák ellen, a passzivitás és semlegesség nem hoz megoldást” – figyelmeztetett az államelnök, rámutatva, hogy Románia egy sor intézkedést dolgozott ki az évtizedek folyamán az ilyen szélsőséges megnyilvánulások leküzdésére.

Fontos tehát, hogy a kormány minél előbb elfogadja az antiszemitizmus, xenofóbia, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd megelőzését és felszámolását célzó országos stratégiát – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?