Sorin Cîmpeanu a szexuális nevelés bevezetéséről: a tantervek kidolgozása a minisztérium hatáskörébe tartozik

 Az oktatási minisztérium támogatja az Életre nevelés című kötelező tantárgy bevezetését, amely több modulból állna, melyek között van a szexuális nevelés, egészségügyi nevelés is, és állampolgári ismeretek, egészséges táplálkozás, közlekedésbiztonság és elsősegélynyújtás oktatása – jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu szakminiszter.

Az Agerpres hírügynökségnek kiküldött nyilatkozatában a miniszter leszögezi, hogy az oktatási törvény értelmében, Romániában az iskolai keret- és tantervek kidolgozása a tanügy-minisztérium szakembereinek a hatáskörébe tartozik. Az oktatási törvény 5. cikkelyének első bekezdése pedig kimondja, hogy az oktatás területén eme törvény rendelkezései elsőbbséget élveznek minden más jogszabály rendelkezésével szemben.Forrás: gov.ro

A törvények közötti ellentmondások esetén az oktatási törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez alapján a minisztérium támogatja az Életre nevelés című kötelező tantárgy bevezetését az iskolákban, amelyet 5. osztálytól 12. osztályig oktatnának, modulokra bontva, a tanulók életkorának megfelelően.

A miniszter szerint a tantárgy a következő kötelező modulokból állna: polgári nevelés, egészségügyi nevelés, szexuális nevelés, egészséges táplálkozási ismeretek, elsősegélynyújtás ismeretek, jogi nevelés, pénzügyi nevelés, közlekedésbiztonsági ismeretek.

Amennyiben egyes szülők úgy döntenek, hogy gyerekük nem vehet részt a szexuális nevelés modulon, ezt írásban kell jelezniük. Ebben az esetben az Életre nevelés tantárgyból a tanuló végső jegyét a többi modulban elért eredmények alapján számítják ki, szögezte le Cîmpeanu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?