Sikert kívánt a próbaérettségire a tanügyminiszter – Hétfőn kezdődnek a vizsgák

Ligia Deca oktatási miniszter vasárnap üzent a hétfőn kezdődő érettségi próbavizsgák előtt. Deca sok sikert kívánt a diákoknak, és arra kérte őket, hogy használják ki a lehetőséget, ismerjék meg a vizsgázás hangulatát. „Legidősebb diákjaink holnap kezdik meg a próbérettségit. Sok sikert, kedveseim! Bízom benne, hogy kihasználjátok ezt a pillanatot arra, hogy megismerkedjetek a nyári vizsga légkörével, valamint arra, hogy javítsátok az eredményeiteket” – írta Ligia Deca vasárnap a Facebookon.

Az oktatási miniszter vasárnap Facebook-oldalán azt is írta, hogy a digitális értékelés általánossá tétele az érettségi próbavizsga írásbeli tesztjeivel folytatódik. Ezek hétfőn kezdődnek több mint 1300 oktatási intézményben. „Miután befejeződik ezeknek a teszteknek az értékelése, a területi kollégáktól kapott visszajelzések alapján optimalizáljuk az értékelési platformot az országos vizsgák előtt” – tette hozzá Deca a news.ro szerint.

Illusztráció | Fotó forrása: PexelsVárhatóan több mint 146 000 diák vesz részt a vizsgákon. Hétfőn román nyelv és irodalomból, kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a szaknak megfelelő választható tantárgyból írásbeliznek, majd pedig csütörtökön anyanyelvi felmérőre kerül sor. A vizsgatételeket minden nap nyilvánosságra hozzák majd 15 órakor a próbaérettségi honlapján, ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy idén már digitálisan javítják a dolgozatokat.

Az eredményeket március 15-én hirdetik ki, de a jegyeket kizárólag a szülő vagy a diák írásos kérése esetén vezetik be a naplóba. A próbaérettségi célja ugyanis, hogy a tanulók megismerkedjék a vizsgahelyzetet és felmérjék a tudásukat. Az eredményeket iskolai szinten kiértékelik majd a diákokkal folytatott megbeszélések, a szülőkkel való találkozók, valamint a tanári tanács szintjén. A cél az iskolai teljesítmény javítása a nyári vizsgákra a legmegfelelőbb intézkedések meghozatalával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?