Románia továbbra is szilárdan elkötelezett a Három Tenger Kezdeményezés mellett

Klaus Iohannis államfő szerint Románia továbbra is „szilárdan elkötelezett" a Három Tenger Kezdeményezés mellett, és gyakorlati lépésekkel fogja támogatni a térség ellenálló képességének megerősítését. Áder János, Magyarország elnöke a döntések átláthatóságának fontosságát hangsúlyozta a szófiai államfői plénumon.

A román államfő pénteken Szófiában tartott közös sajtótájékoztatót bolgár, lengyel és lett hivatali kollégáival, Rumen Radevvel, Andrzej Dudával és Egils Levitsszel. Iohannis kifejtette: Románia „különös figyelmet" fordít a Rail-2-Sea és a Via Carpathia projektekre, amelyek „kiemelkedő gazdasági jelentőségű és a régió számára valódi stratégiai értékkel bíró, konkrét kezdeményezések".

Az elnök üdvözölte a Három Tenger Kezdeményezés parlamenti, valamint helyi és regionális szintjének megvalósítását, amelyek kiegészítik a kezdeményezés kormányközi dimenzióját. „Mindezen erőfeszítések végső célja a Kezdeményezés kiemelt stratégiai összekapcsolási projektjeinek következetes végrehajtása a három fő területen: a közlekedés, az energia és a digitalizáció terén” – jelentette ki.Kersti Kaljulaid észt köztársasági elnök és Klaus Iohannis Szófiában | Fotó: MTI

Megemlítette, hogy május 31-én megalakult az Euroatlanti Ellenálló-képességi Központ, amely Bukarest hozzájárulását jelenti az ellenálló-képesség mint kulcsfontosságú célkitűzés megvalósításához. „Ennek fényében nem meglepő, hogy egyre több, a transzatlanti közösséghez tartozó állam érdeklődik a Kezdeményezés tevékenysége iránt, amelyet Románia üdvözöl és támogat" – mondta Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis „nagyon jónak" nevezte azt a megbeszélést, amelyet csütörtök este Szófiában folytatott a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján részt vevő amerikai delegáció vezetőivel. A párbeszéd középpontjában a román–amerikai stratégiai partnerség, a gazdasági együttműködés és a biztonság állt. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az államfő a Mississippi állambeli Roger F. Wicker republikánus szenátorral és a Maryland államot képviselő Ben Cardin demokrata szenátorral találkozott. „Lehetőségünk volt a gazdasági együttműködéssel, a stratégiai partnerséggel, de a biztonságunkkal kapcsolatos kérdéseket is megvitatni – mondta Iohannis.

Áder János magyar köztársasági elnök a döntések átláthatóságának fontosságára hívta fel a figyelmet a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) pénteki szófiai tanácskozásán. A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a HTK 6 évvel ezelőtti létrejöttekor alapvető cél volt az egykori szocialista tagországok infrastrukturális felzárkóztatása. A HTK fórumát 2015-ben hívták életre a balti országok, a visegrádi négyek, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia a térség gazdasági és infrastrukturális fejlesztésének, együttműködésének összehangolása céljából.

Mint Áder mondta, a Három Tenger Kezdeményezésen belül létrehozott befektetési alap három olyan projekt megvalósulásáról döntött, amely nem szerepelt a tagországok javaslatai között. Kiemelte a plénum előtt, hogy a megvalósuló beruházásoknak a régió szélesebb körét kell szolgálniuk. Áder János hangsúlyozta, hogy a HTK is elindult az intézményesülés felé, amikor létrehozta a befektetési alapot, amelybe eddig még nem sok pénz érkezett, de a tagországok hozzájárulása nyomán várhatóan bővülni fognak a források. Ezért is fontos a magyar köztársasági elnök szerint, hogy a projektek finanszírozásáról határozó befektetési alap döntései jól nyomon követhetőek legyenek és igazodjanak a régió szélesebb körének igényeihez.Az államfői plénum résztvevői | Fotó: MTI

Áder János a tanácskozáson elmondta azt is, hogy a magyar szempontból fontos projektek listáján 8 energetikai, 6 közlekedési és két digitalizációt érintő beruházás szerepel. Kitért arra, hogy Magyarország saját és uniós forrásból számos, a térség infrastrukturális, energetikai és klímavédelmi fejlesztését szolgáló beruházást valósított, illetve valósít meg. Többek között állami forrásból készül el az év végéig a Via Carpatia autópályaszakasz, és új híd épült Magyarország és Szlovákia között. Beszámolt arról, hogy Magyarország hét szomszédja közül hattal már megvalósította a gázösszeköttetést.

Kiemelte, hogy az elmúlt 5 évben minden esztendőben megkétszerezték az ország napenergia kapacitását és további fejlesztések várhatók. Így, az atomenergiával együtt, 2030-ig a Magyarországon megtermelt áram 90-95 százalékban szén-dioxid-mentes lesz.

A Három Tenger Kezdeményezés kétnapos szófiai tanácskozásán 12 állam és kormányfő vett részt. A plénum következő csúcstalálkozóját és az ahhoz kapcsolódó üzleti fórumot 2022 őszén Rigában rendezik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?