Románia lakossága az utolsó helyen áll az EU-ban az alapvető digitális készségek terén

Tavaly az Európai Unió 16–74 éves lakosságának 54 százaléka rendelkezett legalább alapszintű digitális készségekkel, de Románia az utolsó helyen áll az EU-ban ezen a téren: a 16–74 éves korosztály mindössze 28 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális kompetenciákkal – derül ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból.

Az Európai Unió országai közül Finnország és Hollandia áll az élen, itt a 16–74 évesek 79 százaléka rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel. A rangsor végén Lengyelország (43 százalék), Bulgária (31) és Románia (28) helyezkedik el.

Illusztráció: Adobe Stock

Az Európai Bizottság 2021. március 9-én mutatta be az Európai Unió 2030-ig megvalósítandó digitális átalakulására vonatkozó jövőképét és terveit. A Bizottság javaslatot tett az EU digitális évtizedét meghatározó digitális iránytű négy fő törekvésére: szakértelem, biztonságos és fenntartható digitális infrastruktúra, a vállalkozások digitális átalakítása és a közszolgáltatások digitalizálása.

A digitális iránytű szakértelemre mutató iránya azt a célkitűzést írja elő, hogy 2030-ra az EU lakosságának legalább 80 százaléka rendelkezzen alapvető digitális kompetenciákkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?