RMDSZ: tizenhat szavazat hiányzott a 11. tanácsosi mandátumhoz Marosvásárhelyen

Mindössze 16 szavazaton múlt, hogy az RMDSZ-nek ne tíz, hanem tizenegy képviselője legyen a városi tanácsban – jelentette ki a csütörtöki sajtóértekezleten Kovács Mihály Levente.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerint ez annak is betudható, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség nem fogadta el az RMDSZ által felajánlott helyet, hanem külön tanácsosi listát állított és egy olyan városban próbált magyar-magyar megmérettetést létrehozni, ahol nem lett volna szabad.

A szerző felvétele

Kovács Mihály Levente szerint ez nemzetárulással ér fel. „Gyengítették a magyar közösség erejét és erősítették a román pártokat” – mondta. Mindezt olyan körülmények között, hogy ilyen jellegű próbálkozásaik már többször kudarcba fulladtak. Az RMDSZ városi elnöke közölte, nem állítja, hogy az EMSZ-re leadott, valamivel több mint 700 szavazat mindegyike az RMDSZ listára ment volna, de az a 16 biztosan nem vész el, és a 11. tanácsossal az EMSZ-nek is lett volna képviselője a testületben. Kovács Mihály Levente szerint az EMSZ vezetői fel kellene vállalják a felelősséget, nyilvánosan kérjenek bocsánatot és mondjanak le.

A Maszol megkeresésére az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Kali István közölte, a közvélemény-kutatások szerint a marosvásárhelyi magyar lakosság egyharmada nem szavaz az RMDSZ-re. Erre alapozva vélik, hogy van létjogosultsága az EMSZ-nek és számítottak arra, hogy elérik az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Elismerte, hogy az általuk elért választási eredmény veszteség, és nem is próbálják magyarázni. Hangsúlyozta, azokat a szavazatokat célozták megszerezni, amelyek elvileg nem az RMDSZ-re mennek. Abban az esetben nekik kettő, az RMDSZ-nek 10 tanácsosa lett volna a képviselőtestületben, amivel meg lett volna a magyar többség. 

Marosvásárhelyen egyébként újraszámolják a polgármesteri és tanácsosi választáson semmisnek nyilvánított szavazatokat, a megyei választási bizottság ugyanis elfogadta a Nemzeti Liberális Párt erre vonatkozó kérését. A töredékszavazatok újraosztása során megtörténhet, hogy az RMDSZ megszerzi a 11. tanácsosi mandátumot a Szociáldemokrata Párt rovására, ami ugyanakkor javítaná a liberálisok tárgyalási pozícióját a helyi többség kialakításánál a képviselőtestületben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?