RMDSZ-küldöttgyűlés: a népszámlálás és a magyarországi választások szerepeltek napirenden

Két év után fizikai jelenléttel tartotta meg küldöttgyűlését az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. A Széken tartott találkozó két fontos témája, az április 3-i magyarországi országgyűlési választások, valamint a romániai népszámlálás voltak. A tisztségviselők arra kérték a küldötteket, hogy mindkét eseményt kellő komolysággal és kiállással kezeljék, hisz mindkettő nemzetünk sorsának alakulásához kapcsolódik.

Csoma Botond parlamenti képviselő, a megyei szervezet elnöke beszámolójában elmondta: az idei népszámlálás eredménye a következő tíz évben meg fogja határozni a romániai magyarság helyzetét, alkupozícióját. „Meg kell mutatnunk, hogy itt vagyunk és itt élünk, hogy velünk a következő 10 évben is számolni kell. Akkora lesz a súlyunk, ahányan magyarnak valljuk magunkat, egy cseppel sem több annál” – hívta fel a figyelmet Csoma Botond.Csoma Botond megyei elnök | Archív felvétel: Serár Szabolcs

A népszámlálás önkitöltős fázisa május 15-ig tart, ebben az időszakban mindenki, aki rendelkezik internetes hozzáféréssel kitöltheti otthon a kérdőívet. Amennyiben segítségre van szükség, bárki keresheti az RMDSZ munkatársait. Ugyanakkor a megyei szervezet önkéntesek segítségével kiszállásokat is szervez, ahol válaszolnak a felmerülő kérdésekre, esetenként segítenek az online kérdőív kitöltésében is. Kolozsváron a megyei RMDSZ szervezet székházában és a kolozsvári RMDSZ irodájában is van ügyfél fogadás ezzel kapcsolatban.

 „Az elmúlt 12 esztendőben minden egyes pillanatban éreztük a magyar kormány kiállását. Az áprilisi választás során a már bizonyított nemzetpolitikai irány folytatásáról, így közvetve minden Kárpát-medencében élő magyar ember jövőjéről döntünk” – hangsúlyozta Antal Géza, a megyei szervezet ügyvezető elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az RMDSZ felvállalta, hogy összegyűjti és eljuttatja a konzulátusra a lezárt levélszavazatokat. Kolozsváron a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 2. szám alatti, valamint a Magyar (bld. 21 Decembrie 1989) utca 47/7. szám alatti irodákban, a megye többi településén az RMDSZ képviselőihez lehet eljuttatni a lezárt szavazatokat. A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy négy éve az azonosító nyilatkozatok pontatlan kitöltése miatt a külhoni szavazatok csaknem 20 százalékát érvénytelenítették, így fokozottan figyelni kell ennek a kitöltésére.

A küldöttgyűlésen jelen volt Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki szerint a romániai népszámlálás és a magyarországi választások eredménye nemzeti jelentőségű az erdélyi magyarság számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?