Pszichés betegek az utcán: ön- és közveszélyes nő riogatja a sepsiszentgyörgyieket

Ha olyan személlyel találkoznak Sepsiszentgyörgy utcáin, aki saját magára vagy közösségre nézve veszélyesek vagy viselkedésükkel közfelháborodást okoz, azonnal hívják az 112-es vagy a 0800 800 767 közbiztonsági zöldszámot, hívja fel a figyelmet a helyi rendőrség.

A közösségi médiában tettek közzé egy felvételt arról a pszichés betegként nyilvántartott nőről, aki korábban injekciós tűvel fenyegette a városlakókat, ezúttal a Sugás áruház előtt próbált egy fát felgyújtani és ugyancsak hozzá köthető az elmúlt időszakban több utcai szemétkosár kiborítása és feldöntése, számolt be Hadnagy István.

Fotó: képernyőmentés

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség igazgatója szerint ilyen esetben az illetőt sürgősségre, vagy a pszichiátriára vihetik, de az egészségügyi intézményen múlik, hogy meddig tudják ellátni. A sepsiszentgyörgyieket fenyegető nő esetében az illetékes hatóságok azon dolgoznak, hogy valamilyen szakintézményben helyezzék el.

Bezárták az intézményt és szélnek eresztették az ellátottakat

A szociális vagy egészségügyi ellátásra szorulók problémáját az okozza, hogy a „rémségek házaként” ismert, főváros melletti idősotthonban történteket követően országszerte számos olyan intézményt is bezártak, ahol pszichés betegeket ápoltak.

Ahogy korábban Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is jelezte a problémát, az illetékes hatóságok igencsak sajátságosan oldották meg a helyzetet: ahelyett, hogy más ápolásra szakosodott intézményt találtak volna a betegeknek, egyszerűen szélnek eresztették őket, így Sepsiszentgyörgyön is felbukkantak olyan személyek, akiket korábban intézményes keretek közt ápoltak.

A jogok azokat a személyeket is megilletik, akiknek jogi értelemben nem cselekvőképesek”, szögezte le a helyi rendőrség igazgatója, aki szerint akkor tudnak eljárni ha a pszichés betegséggel küzdők közfelháborodást okoznak viselkedésükkel vagy önmagukra, a közösségre és a köztulajdonra veszélyt jelentenek.

Sajnos ismerjük a szóban forgó személyt. Egyértelműen pszichiátriai ellátásra szorul, nem szabadna a városban csellengenie. Ha valaki riaszt bennünket, odamegyünk, elszállítjuk a kórházba, de ott sem tudják sokáig tartani és ez folyamatosan ismétlődik”, fogalmazta meg Hadnagy István. Hozzátette: megfigyelték, hogy a nő alkohol hatása alatt még beszámíthatatlanabbá válik, illetve vannak, akik maguk szórakoztatására vásárolnak neki italt, aztán várják, hogy kezdődjön a cirkusz, ami rendszerint meg is történik. „Előbb-utóbb valaki bántalmazni fogja, akkor meg késő lesz sopánkodni. Jelenleg azon dolgozunk, hogy legalább őt helyezzék el egy szakintézményben”, mondta a helyi rendőrség vezetője.

A hajléktalanokra a tél jelenti a legnagyobb veszélyt

A nyomozó hatóságok által egyelőre nem megerősített információk szerint a sepsiszentgyörgyi kultúrházban keletkezett tüzet egy hajléktalan okozta. Ennek kapcsán Hadnagy István elmondta: akkor tudnak fellépni a hajléktalanokkal szemben ha azok törvényt szegnek. „Sajnos a kultúrház, úgymond senki tulajdona, egy olyan hely, ahol gyakrabban fordulnak elő. Pár éve arra is volt példa, hogy tűz áldozatává vált egy, a tél elől menedéket kereső otthontalan személy”, fogalmazta meg Hadnagy István.

A helyi rendőrség vezetője szerint a hajléktalanokra a legnagyobb veszélyt éppen a tél jelenti, ezért őket az éjszakai menedékre viszik őket, ha pedig az elfogyasztott alkohol miatt eszméletlenek, akkor mentőt hívnak hozzájuk. „Sepsiszentgyörgyön 4-5 hajléktalan személyt tartunk nyilván, illetve van 3 visszatérő pszichés beteg. Ismételten hangsúlyozom: ha valaki úgy érzékeli, hogy magukra vagy a közbiztonságra veszélyt jelentenek, azonnal hívjon vagy bennünket vagy a városi rendőrséget”, kéri Hadnagy István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?