Provokációnak tartja a temesvári PSD-vezér zászlóhisztériáját Magyarország tiszteletbeli konzulja

A román törvényekkel szembeni ellenszegülésnek nevezte a közösségi oldalán a Szociáldemokrata Párt (PSD) Temes megyei szervezetének elnöke, hogy Magyarország Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusán nem tűzték ki a román zászlót. Tamás Péter tiszteletbeli konzul szerint a nemzetközi egyezmények erre nem kötelezik a diplomáciai képviseletet, és a Bánság fővárosában működő konzulátusok többsége is csak a képviselt állam lobogóját vonta fel.

Mihai Ritivoiu megyei PSD-elnök még a múlt héten tett közzé felháborodott hangvételű bejegyzést a Facebookon, amelyben azt sérelmezte, hogy az Új Ezredév Református Központban, amelyben a tiszteletbeli magyar konzulátus helyet kapott, csak a magyar és az európai uniós zászlót tűzték ki. „Még csak zászlótartó sincs a mi lobogónk részére” – dohogott a nacionalizmustól átfűtött bejegyzésben. Ritivoiu arra hivatkozott, hogy a román törvények szerint más ország zászlóját csak a román trikolór kíséretében lehet felvonni.

Nem első eset, hogy a román zászló hiánya miatt támadás éri a diplomáciai képviseletet – idézte fel a Maszolnak Tamás Péter, akit hat éve neveztek ki Magyarország temesvári tiszteletbeli konzuljának. Elmesélte, hogy hivatalba lépése után egy évvel az akkori temesvári alpolgármester hívatta be az irodájába, mondván, hogy „több panaszt kapott”, amiért a tiszteletbeli konzulátuson nem volt kitűzve a román állam zászlója. „Az 1963-as bécsi nemzetközi konvenció, amely 1967-től érvényes, és a mai napig hatályban van, nem kötelezi a külképviseleteket arra, hogy a fogadó ország lobogóját is kitűzzék. Ezt akkor tisztáztuk az illetékesekkel, és mostanáig nem is volt gond” – nyilatkozta Tamás Péter.

Példaként említette, hogy a szegedi román főkonzulátuson csak a román és az EU-s zászló látható, a magyar államé nem, de még soha nem volt probléma ebből. 

A tiszteletbeli konzul megjegyezte, hogy a PSD-elnök bejegyzése alatti kommentárok is többnyire elítélték a politikus megnyilvánulását, és hogy őt – mármint a konzult – többen is támogatásukról biztosították, többek között Dominic Fritz temesvári polgármester.

Tamás Péter | Fotó: a tiszteletbeli konzul Facebook-oldalaTamás Péter a zászlóhisztériát magyarellenes uszításnak, provokációnak nevezete, aminek „nem szabad felülni”, éppen ezért nem is fog reagálni közvetlenül a Facebook-bejegyzésre. „Beszédes, hogy Temesváron két főkonzulátus és vagy tizenöt tiszteletbeli konzulátus működik, és a többségük nem tűzte ki a román zászlót. A PSD elnökét azonban csak az zavarja, hogy a magyar zászló kint van az épületen, a román meg nem” – fogalmazott a tiszteletbeli konzul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?