banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Miklós Zoltán: véget kell vetni a nemzeti jelképeink miatti zaklatásoknak

A piros-fehér-zöld kokárdák, zászlók és szív alakú díszek a romániai magyar közösség magyar nemzethez való tartozását tanúsítják, és a magyar közösségnek joga van megtorlás nélkül használni nemzeti szimbólumait – hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán Kovászna megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő szerdán az alsóház plánumában elmondott politikai nyilatkozatában.

Az RMDSZ-es politikus szerint „Románia az egyetlen állam, ahol a sajátos nemzeti színeiket ünnepek alkalmával megjelenítő magyarokat büntetik”.

A háromszéki törvényhozó rámutatott: március 15., a magyarság nemzeti ünnepe minden évben lehetőséget kínál arra, hogy egyes megyék prefektúrái megbírságolják azokat a polgármestereket, akik a magyar nemzet szimbólumaival, piros-fehér-zöld színű zászlókkal, kokárdákkal és szívekkel díszítik a városokat.

„A Kovászna és Hargita megyei prefektúrák a korábbi évekhez hasonlóan, idén is 10 ezer lejre büntették a sepsiszentgyörgyi és 5 ezer lejre a székelyudvarhelyi polgármestert, arra hivatkozva, hogy megsértették a román zászló kitűzéséről szóló 75/1994-es törvényt, amely előírja, hogy más államok hivatalos zászlóit csak a román nemzeti zászlóval együtt lehet kitűzni” – mondta.Miklós Zoltán a képviselőházban | Fotó: RMDSZ

Miklós Zoltán felhívta a figyelmet, hogy március 15-én az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját ünnepeljük, „ez az esemény fordulópont volt a nemzet életében, ezáltal az egész magyar nemzet ünnepe!” A megemlékező események során a magyar közösség a nemzet szimbólumait használja a világ minden táján. „A piros, fehér és zöld színek az etnikai identitás kifejezésének módját jelentik és a magyar közösséget képviselik, bárhol is éljenek a világban, tehát nem a Magyar Állam hivatalos zászlói, azok minden állami tartalmat nélkülöznek” – hangsúlyozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Mindezt figyelembe véve nem beszélhetünk törvénysértésről! Éppen ellenkezőleg: a kisebbségek védelméről szóló heretegyezmény – aminek Románia is részese – helyes alkalmazása, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van megőrizni identitásuk alapvető elemeit. A keretegyezmény értelmében a magyar közösségnek teljes mértékben joga van használni nemzeti szimbólumait. Felhívom a figyelmet, hogy Románia az egyetlen állam, ahol a sajátos nemzeti színeiket ünnepek alkalmával megjelenítő magyarokat büntetik” – mondta felszólalásában Miklós Zoltán.

Primitív és romboló gesztusok

A háromszéki RMDSZ-képviselő leszögezte: a prefektúrák által kiszabott, ismételt bírságok indokolatlanok, és nem tesznek mást, mint megzavarják a két közösség közti békés együttélést. „Ráadásul primitív és romboló gesztus a prefektúrák részéről a büntetés, amely ellentmond Románia államelnöke és miniszterelnöke által idén március 15-e alkalmából megfogalmazott üzeneteinek is. A prefektusok és alprefektusok agresszív viszonyulása jelentősen hozzájárult a nacionalista hangok felerősödéséhez, amely egy mélyen nacionalista politikai párt (az AUR – szerk. megj.) Románia parlamentjébe való bejutásában csúcsosodott ki. A békés együttélés a nemzeti ünnepeink kölcsönös tiszteletben tartását feltételezi a nemzeti szimbólumok szabad és korlátlan használata révén” – hangzott el a politikai nyilatkozatban.

Egyértelművé kell tenni a zászlótörvényt

Miklós Zoltán rámutatott: „a hatályos zászlótörvény egyértelműsítésére van szükség ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük az indokolatlan büntetéseket”. Magyarázata szerint fel kell oldni az ellentmondást, ami a zászlótörvény és annak alkalmazási mutatója között van.

A zászlótörvény kimondja, hogy „idegen államok zászlaját csak kivételes alkalmakkor, csak a román trikolórral együtt szabad kitűzni, ezzel szemben a törvény alkalmazási módszertana az 1157/2001 számú kormányhatározat és annak utólagos módosításai által leszögezi: „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”.

„Világossá kell tennünk, hogy a romániai magyar közösség által a piros-fehér-zöld színű lobogó, kokárda, szalag és egyéb díszek használata nem egy »idegen állam« szimbóluma, hanem a magyar nemzet saját jelképe, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek!” – összegezte Miklós Zoltán.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?