Zászlóhasználat: a gyulai románok példáján elgondolkoztak a bukaresti politikusok

Magyarországi példával érvelve érte el Kulcsár-Terza József képviselő, hogy a képviselőház emberi jogi bizottsága elutasítsa a székely szimbólumok használatának korlátozását célzó törvénymódosítást.

A Magyar Polgári Párt csütörtöki közleménye szerint a politikus parlamenti bizottság a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom Párt (PMP) tervezetét tárgyalta. E jogszabály szerint tilos lenne a törvény által nem szabályozott zászlók kitűzése a középületekre, illetve húsz ezer lejig terjedő büntetéssel legyen szankcionálható ezek használata.

„Nyilvánvalóan a székely zászló használatának korlátozása, a magyar közösség jogainak továbbnyirbálása a cél. Nevetséges, ugyanakkor végtelenül elkeserítő, hogy a kommunista gyakorlat, a szimbólumok szabad használatának korlátozása még ma is ekkora erővel bír Romániában” – idézte az MPP közleménye Kulcsár-Terzát.

A képviselő beszámolója szerint magyarországi példával érte el, hogy kedvező irányba mozdult el az emberi jogi bizottság tagjainak álláspontja a módosító indítványt tárgyaló ülésen. A gyulai román gimnázium és általános iskola épületéről készült fényképekkel igazolta, hogy a közintézményen román zászló is lobog, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy az épület homlokzatán előbb románul van felírva az intézmény neve.

A gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium múlt héten átadottm megújult épületének homlokzatán legfelül szerepel a román felirat, és csak jóval alatta következik a magyar, vagyis a hivatalos állami. Emellett az épületre három zászlót, a magyart, az unióst és a románt is kitűzték.

Az érvelésre a bizottság tagjai elutasították a magyarság számára kedvezőtlen javaslatot, az egyetlen tartózkodó az USR-s tag volt. „Ismét bebizonyosodott, hogy megalapozott érveléssel, jó példákkal le lehet szerelni a sovén gondolatokat” – vélte Kulcsár-Terza. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a „zászlótörvényt” módosító javaslat miatt még korai lenne megnyugodni, ezt ugyanis még tárgyalni fogja a képviselőház plénuma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?