Ovidiu Ganţ szerint „lenácizta” őt az AUR-os képviselő a házszabály szigorításának vitáján

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói a képviselőház plénumában elítélték, hogy Ciprian Titi Stoica, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kéviselője nácinak nevezte a német kisebbség képviselőjét, Ovidiu Ganţot.

Eugen Bejinariu PSD-képviselő kijelentette: pártja mélységesen elítéli az AUR politikusának megatartását, és emlékeztetett, hogy Ciprian Titi Stoicának már korábban is voltak hasonló megnyilvánulásai, és ezért szankciókban kellene részesíteni.

Dan Barna, az USR szenátora kifejtette: pártja határozottan elítéli ezt a viselkedést, és felszólítja a hatóságokat, hogy nagyon szigorúan lépjenek fel ebben az ügyben. Szerinte szankcionálni kell az AUR által használt fasiszta címkézést és a párt rendszeres szélsőséges megnyilvánulásait, mert ezek a romániai törvények értelmében bűncselekményeknek minősülnek.

Gabriel Andronache liberális képviselő kijelentette, frakciója is elítéli ezt a fajta viselkedést, és úgy véli, a történtek kimerítik a bűncselekmény fogalmát, ezért az illetékes hatóságoknak lépniük kell.

Csoma Botond RMDSZ-es képviselő is csatlakozott az előtte szólókhoz, és elmondta, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség frakciója szigorúan elítéli az „AUR-os elvtárs aranykorszakba illő” kijelentéseit, rámutatva, hogy a náci címkét a rendszerváltás előtti korszakban használták előszeretettel. „A képviselőtársam az AUR teljes frakciójával együtt mentális szinten visszatért az »aranykorszakba«. Az »aranykorszakban« használták ugyanis a náci kifejezést ilyen megbélyegző módon. Másrészt attól tartok, hogy korlátozott intellektuális képességei miatt az elvtárs talán nem érti pontosan a náci kifejezést” – mondta Csoma.

Cătălin Drulă, az USR ügyvivő elnöke szerdán közölte, hogy az ügyben panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).Ovidiu Ganţ, a német kisebbség temesvári illetőségű parlamenti képviselője | Fotó: Agerpres

Ovidiu Ganţ, a német nemzeti kisebbség képviselője szerdán arról számolt be a sajtónak, hogy Ciprian Titi Stoica nácinak nevezte őt, és emiatt felkérte a legfelsőbb ügyészséget, hogy vizsgálja ki az ügyet. „17 éve vagyok tagja a képviselőháznak, de soha nem engedtem meg magamnak a kollégáim sértegetését. Ma reggel, a házszabályzat módosítását vitató ülésen Ciprian Titi Stoica képviselő nácinak nevezett. Még hozzá is tette, idézem: »ez a történelmi igazság, nácik vagytok« - mondta Ovidiu Ganţ.

Ciprian Titi Stoica visszautasította Ovidiu Ganţ vádjait, azt állítva, hogy ő a szakbizottságban alkalmazott módszereket bélyegezte „nácinak”, és ezt bizonyítani is tudja, mert „mindent lefilmeztek”.

A szakbizottság szerda reggel vitatta meg a házszabály módosításáról szóló tervezetet, amelyet a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója kezdeményezett, miután George Simion, az AUR társelnöke hétfőn a ház plénumában rárontott Virgil Popescu energiaügyi miniszterre, megragadta a karját, és többször az arcába kiabálta, hogy „tolvaj vagy!”. Később a plénum megszavazta a házszabály szigorítását, ami szerint fél évig az illetménye 50 százalékos megvonásával sújtható az a törvényhozó, aki a parlamentben vagy a szakbizottságokba sértegeti a kollégáit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?