Öt koronavírusos beteget szállítanak Magyarországra az aradi kórházból

A Magyarország által Romániától átvett 50 koronavírusos beteg közül ötöt az Arad Megyei Sürgősségi Kórházból szállítanak át még pénteken Szegedre – közölte Simina Roz, az aradi egészségügyi intézmény sajtószóvivője.

Az intenzív ellátást igénylő betegek közül ötöt küldhet át a határon az aradi kórház, ezt egyfajta kvóta alapján számolták ki, a szóvivő szerint „ennyi hely jutott”. Simina Roz hozzátette, hogy az orvosoknak 11 páciens közül kell kiválasztaniuk azt az ötöt, akit a rohammentő-szolgálat (SMURD) járműveivel utaztatnak a száz kilométerre lévő Szegedre. A betegek állapotának súlyossága mellett azt is figyelembe veszik, hogy ki, mennyire van szállítható állapotban.Mentőautók az aradi kórház udvarán | Fotó: az intézmény Facebook-oldala

Azt, hogy pontosan mikor indul a „különjárat”, és mennyi ideig lesznek Szegeden a páciensek, a szóvivő nem tudta megmondani.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy Magyarország segít Romániának, és 50 koronavírusos beteget vesz át intenzív ellátásra; őket a szegedi és a debreceni klinikákon helyezik el. Korábban a magyar kormány lélegeztetőgépeket és favipiravir hatóanyagú gyógyszert is küldött Romániának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?