Magyar segítség: ötven koronavírusos beteget szállítanak Szegedre és Debrecenbe a romániai kórházakból

Megkezdik a romániai koronavírus-fertőzöttek Magyarországra szállítását. Ötven, intenzív terápiás kezelésre szoruló beteget vesznek át a szegedi és a debreceni klinikák – jelentette be szerda koradélután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A romániai egészségügyi leterheltségre sok esetben már a határon mozog, ezért miután a múlt héten lélegeztetőgépeket és a koroanvírusos betegek kezeléséhez használ faviripavir gyógyszereket küldött Magyarország, a fertőzöttek kórházi kezelésében is segítséget nyújt.

A magyar külügyminiszter közölte: folyamatosan egyeztetett az ügyben Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel. Bejelentette: a szegedi és debreceni klinikák 50, intenzív terápiás ellátásra szoruló koronavírus-fertőzött beteget vesznek át a romániai kórházaktól.

„Jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről” – mondta el Szijjártó Péter, ilyen részlet például az, hogy pontosan milyen állapotú betegeket vesznek át, meg kell oldani a kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyors fordítását, és arról is egyeztetni kell, hogy a betegek átszállítása mikor fog megkezdődni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kelemen Hunor a segítségnyújtásról úgy nyilatkozott: „Magyarországban ismét jó partnerre leltünk, köszönet ezért!”

Az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnökhelyettese megjegyezte, napról napra egyre nagyobb a nyomás a hazai egészségügyi rendszeren. „A legfontosabb feladatunk, hogy megmentsük az emberi életeket! Amikor pedig nem megy egyedül, segítséget kell kérni ott, ahol biztosan megértésre, elkötelezettségre és szolidaritásra találsz” – fogalmazott.

(Címlapfotó forrása: képernyőkép/Facebook/Szijjártó Péter)

Kapcsolódók

Kimaradt?