Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Radu Mazăre volt konstancai polgármestert

Hivatali vesztegetés elfogadása és érdekellentét miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság Radu Mazăre volt konstancai polgármestert az úgynevezett Polaris-ügyben. Az ítélet jogerős.

A volt elöljárót első fokon 9 év és 10 hónap szabadságvesztésre ítélték, a legfelsőbb bíróság azonban a vádak egy része alól felmentette, és öt évre csökkentette a börtönbüntetését.

Ugyanebben az ügyben Sorin Gabriel Strutinsky üzletembert szintén öt év szabadságvesztéssel büntették vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt, Eduard Stelian Martin volt szociáldemokrata párti képviselőt, a Polaris vállalat társtulajdonosát és ügyvezetőjét pedig felmentették a vádak alól, miután első fokon 5 és fél börtönbüntetést kapott.Radu Mazăre | Fotó: 2daynews.ro

Radu Mazărét jelenleg is fogva tartják, egy másik bűnvádi perben kapott kilencéves börtönbüntetését tölti. Sorin Strutinsky-t szintén elítélték már 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre befolyással üzérkedés, pénzmosás és magánokirat-hamisítás miatt, de ő megszökött Romániából, ezért nemzetközi körözést adtak ki ellene. Az üzletembert Olaszországban találták meg, a román hatóságok kérték a kiadatását.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint Radu Mazăre 2006 és 2009 között Sorin Strutinsky segítségével több mint 2 millió eurót kért – amelyből 1 millió eurót és 2 472 303 lejt meg is kapott – két cég képviselőitől, hogy közbenjárjon egy konstancai ingatlanberuházás kivitelezéséhez szükséges városrendezési dokumentáció kibocsátása érdekében. A pénzt fiktív reklámszerződések alapján utalták a Radu Mazăre és Strutinsky által ellenőrzött cégeknek.

Ugyanakkor 2008 és 2014 között a volt polgármester Strutinsky közreműködésével több mint 7 millió eurót kapott a Polaris M Holding Kft.-től – amelynek társtulajdonosa és ügyvezetője Eduard Martin parlamenti képviselő volt –, hogy a cég megnyerje a közbeszerzést, amit a konstancai önkormányzat a város köztisztasági szolgáltatásának átruházására írt ki. 2008-ban a polgármesteri hivatal aláírta a 25 évre szóló szerződést a Polaris M Holding Kft.-vel, majd indokolatlanul 10 millió lejjel megemelték a szerződés értékét. Ebben az esetben is fiktív reklámszerződések alapján utalták a pénzt Mazăre és Strutinsky cégeinek, összesen 33 987 771 lejt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?