Korábban mehetnek nyugdíjba öt Hargita megyei település lakói

Öt Hargita megyei településsel kibővítették ki a bányatevékenység miatt szennyezett települések listáját. Ennek értelmében a Balánbányán, Gyergyóhollón, Orotván, Csíkszentdomokoson és Gyergyótölgyesen élők két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba akkor, ha legalább harminc éven át valamelyik érintett településen, vagy annak 8 kilométeres körzetében éltek – írja közleményében az RMDSZ.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa rámutatott, a törvénymódosítás által előrehozott nyugdíjazásban részesülhetnek az érintettek anélkül, hogy a nyugdíjpénztár szankciót számolna fel a nyugdíj összegének kiszámolásakor. Hozzátette: „a ma megszavazott törvénykezdeményezés értelmében férfiaknál 63 évre, nők esetében pedig 61 évre csökken a standard nyugdíjkorhatár abban az esetben, ha a kedvezményezett az említett öt Hargita megyei település valamelyikén, vagy annak 8 kilométeres körzetében élt az elmúlt 30 évben.”

Fotó: Agerpres

Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselő a törvénymódosítás szükségességéről tájékoztatott: „Balánbánya Románia egyik legnagyobb rézbányászati központja volt 2006-ig, a Gyergyóditróhoz tartozó Orotván a kilencvenes évek közepéig működött a ritkafémek feltárását szolgáló bánya, Gyergyótölgyes és a Neamţ megyei Gerinces település között uránbánya működött, Gyergyóhollón pedig radioaktív hulladék keletkezett az uránkitermelés következtében.

Ezáltal a települések kiemelt ökológiai károkat szenvedtek, a nehézfémek pedig maradandó szennyezést okoztak a környező településeken is” – nyilatkozta a képviselő. Hozzátette: a bányák működése nemcsak a környezetet terhelte, hanem a környező lakosság mindennapjaira is befolyással volt. Jelen törvénymódosítás egy kedvezményt teremt a bányavidékek lakosai számára.

A képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg a törvénytervezetet, amely az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép érvénybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?